Fobier

Se fobi-listen her

Fobi for ikonet

Angst for edderkopper

Araknofobi

Araknofobi er en frygt for edderkopper, som kan føre til undgåelse af alle leddyr. Ordet "araknofobi" stammer fra græsk: ἀράχνη (aráchnē), der betyder "edderkop", og φόβος (phóbos), der betyder "frygt".

Fobi for ikonet

Angst for at gå i bad

Ablutofobi

Ablutofobi kommer fra latin abluere, der betyder "at vaske væk", og phobos, der betyder "frygt". Ablutofobi er derved frygten for at vaske sig / at gå i bad.

Fobi for ikonet

Angst for mider & insekter

Acarofobi

Ordet "acarofobi" kommer af det græske ord "akari", der betyder mide, og endelsen "-phobia", der betyder frygt. Acarofobi er derfor frygten for mider.

Fobi for ikonet

Angst for højder

Akrofobi

Akrofobi er en ekstrem eller irrationel frygt for højder. Ordet akrofobi kommer af de græske ord ἄκρος (akros, "øverste, højeste") og φόβος (phobos, "frygt"). Akrofobi bruges ofte til at beskrive en frygt for højder, dvs. højdeskræk.

Fobi for ikonet

Angst for åbne pladser

Agorafobi

Agorafobi er en angstlidelse, som kan gøre det meget svært for en person at forlade sit hjem eller føle sig sikker på offentlige steder. Ordet agorafobi kommer af de græske ord ἀγορά (agora), der betyder "markedsplads", og φόβος (phobos),som betyder "frygt".

Fobi for ikonet

Angst for vand

Hydrofobi

Ordet "hydrofobi" kommer af de græske ord "hydro" (vand) og "phobos" (frygt). Det menes at være blevet brugt første gang i slutningen af det 18. århundrede. Tilstanden er også undertiden kendt som akvafobi eller akvafobisk lidelse.

Fobi for ikonet

Angst for bier og hvepse

Apifobi

Apifobi er en angstlidelse hvor man har en stor frygt for at blive stukket af bier og hvepse. Ordet apifobi kommer fra de græske ord ἄπις (apis), der betyder “bi”, og φόβος (phobos), der betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for alle nyheder

Kainofobi

Kainofobi er en fobi, der beskriver en frygt for alt nyt og nyheder. Ordet kainofobi kommer af de græske ord καινός (kainos), der betyder “ny”, og φόβος (phobos), der betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for snavs og bakterier

Mysofobi

Mysofobi er en angstlidelse med en intens frygt for snavs eller bakterier. Ordet mysofobi kommer af de græske ord μύσος (musos), som betyder "forbrydelse, besmittelse, urenhed", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for nåle

Trypanofobi

Trypanofobi er en fobi som karakteriseres ved en irrationel frygt for stik og nåle. Ordet trypanofobi kommer af de græske ord τρύπανον (trypanon), der betyder “borer”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for smukke kvinder

Venustrafobi

Venustrafobi er en fobi for smukke kvinder. Ordet venustrafobi kommer af de græske ord Αφροδίτη (venus), der betyder “den romerske gudinde for kærlighed og skønhed”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at tisse

Urofobi

Urofobi er frygt for urin eller det at urinere. Ordet urofobi kommer af de græske ord οὐρία (uria), der betyder “urin”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for mennesker

Sociofobi

Sociofobi er en frygt for samfundet eller mennesker generelt. Ordet sociofobi kommer af de græske ord σώζω (socius), der betyder “ledsager”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for slanger

Ophidiofobi

Ophidiofobi er en angstlidelse hvor personer oplever en intens frygt for slanger. Ordet ophidiofobi kommer af de græske ord ὄφις (ophis), der betyder “snog”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for tøj

Vestifobi

Vestifobi er en angstlidelse hvor personer har en frygt for tøj. Ordet vestifobi kommer af de græske ord ρουχισμός (vestis), som betyder “beklædning”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for hundegalskab

Kynofobi

Kynofobi er en fobi, der er kendetegnet ved en intens frygt for hundegalskab. Ordet kynofobi kommer af de græske ord κυνός (kyon), som betyder “hund”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for mad der kan sætte sig fast

Arachibutyrofobi

Arachibutyrofobi er en fobi, der beskriver en frygt for peanutbutter og lignende madvarer der kan sætte sig fast i ganen. Ordet arachibutyrofobi kommer af de græske ord ἀράχ (arachi), der betyder “jordnød”, og βουτυρός (butyros), som betyder “smør”, og φόβος (phobos),som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for klovne

Coulrofobi

Coulrofobi er en fobi hvor personer oplever en sygelig angst for klovne. Ordet coulrofobi kommer af de græske ord κόλος (kolos), som betyder “klovn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for knæ

Genufobi

Genufobi er en fobi, der beskriver frygten for knæ. Ordet genufobi kommer af de græske ord γεννύω (genu), der betyder “knæ”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for det ukendte onde

Panofobi

Panofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for det ukendte onde. Denne fobi er også kendt som frygten for alt. Ordet panofobi kommer af de græske ord πᾶν (pan), der betyder “alt”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for læger

Iatrofobi

Iatrofobi er en fobi hvor personer frygter for læger eller at gå til læge. Ordet iatrofobi kommer af de græske ord ἰάτρος (iatros), der betyder “læge”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”. 

Fobi for ikonet

Angst for mørke

Achluofobi

Achluofobi stammer fra de græske ord, akhlus, der betyder "mørke" eller "tåget" og phobos, der betyder "frygt". Hvis du lider af achluofobi, har du derfor angst overfor mørke, og det kan komme til udtryk i både mildere og stærkere grad.

Fobi for ikonet

Angst for tordenvejr

Astrafobi

Astrafobi er en angstlidelse, der beskriver frygten for lyn og torden. Ordet astrafobi kommer af de græske ord αστραπή (astrapê), der betyder "lys", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for insekter

Entomofobi

Ordene entonom og phobos stammer begge fra græsk, og betyder henholdsvis "insekt" og "frygt". Hvis du lider af entomofobi, er du bange for insekter. Dette kan komme til udtryk ved både store og små insekter.

Fobi for ikonet

Angst for tandlæger

Odontofobi

Hvis du lider af odontofobi, er du meget bange for at gå til tandlæge. Odontofobi stammer fra de græske ord "odon", der betyder "tand" samt "phobos", der betyder "frygt".

Fobi for ikonet

Angst for at spise

Sitofobi

Sitofobi er angst for mad. Ordet kommer fra de græske ord sitos, som betyder "mad" og phobos, der betyder "frygt". Hvis du lider af sitofobi, har du dermed en stor frygt for at indtage mad.

Fobi for ikonet

Angst for smerte

Algofobi

Algofobi er frygt for smerte, både fysiske og psykiske smerter. Ordet algofobi kommer af de græske ord ἄλγος (algos), der betyder “smerte”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at flyve

Aviofobi

Ordet "aviofobi" er afledt af det latinske ord "avis", der betyder fugl, og det græske suffiks "-phobia", der betyder frygt eller aversion. Udtrykket blev første gang brugt i begyndelsen af 1900-tallet til at beskrive en tilstand, der var karakteriseret ved en irrationel frygt for at flyve.

Fobi for ikonet

Angst for svigermødre

Pentherafobi

Pentherafobi er en fobi for svigermødre. Ordet pentherafobi kommer af de græske ord πενθερά (penthera), der betyder “svigermor”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for kræft

Cancerofobi

Cancerofobi er en intensiv frygt for at have kræft eller komme til at lide af en kræftsygdom. Ordet cancerofobi kommer af de græske ord καρκίνος (karkinos), der betyder “kræft”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for nye ting og ideer

Cenofobi

Cenofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for nye ting eller ideer. Ordet cenofobi kommer af de græske ord κένωσις (kenosis), der betyder “tomhed”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for spejle

Eisoptrofobi

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Ordet eisoptrofobi kommer af de græske ord εἰς (eis), som betyder “ind”, φτερόν (pteron), som betyder “spejl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”

Fobi for ikonet

Angst for sex

Erotofobi

Erotofobi er en fobi, der er forbundet med angst og frygt for sex, seksualitet og relaterede situationer. Ordet erotofobi kommer af de græske ord ἔρως (eros), der betyder “kærlighed”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for solen

Heliofobi

Heliofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for solen og dens stråler. Ordet heliofobi kommer af de græske ord ἥλιος (helios), der betyder “sol”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for blod

Hemafobi

Hemafobi er en angstlidelse hvor personer er bange for blod. Ordet hemafobi kommer af de græske ord αιμα (haîma), der betyder “blod”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for lange ord

Hippopotomonstrosesquippedaliofobi

Hippopotomonstrosesquippedaliofobi er en fobi, hvor personer oplever at have en frygt og angst for lange ord. Ordet hippopotomonstrosesquippedaliofobi kommer af de græske ord ἱπποπόταμος (hippopotamos), der betyder “flodhest”, μονστρος (monstroses), som betyder “monster”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for personer der er sammen med det modsatte køn

Heterofobi

Heterofobi er en frygt for heteroseksuelle personer, to mennesker af forskellige køn, der er romantisk sammen. Ordet heterofobi kommer af de græske ord ἕτερος (heteros), der betyder “anden”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for alt

Pantofobi

Pantofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for alt. Fobien er også kendt som en "uspecifik frygt". Ordet pantofobi kommer af de græske ord παντός (pantos), der betyder "alt", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Fobi for ikonet

Angst for dukker

Pediofobi

Pediofobi er en fobi, der indebærer en frygt for dukker. Ordet pediofobi kommer af de græske ord παῖς (paidíon), der betyder “lille barn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for fugle

Ornithofobi

Ornithofobi er en overdreven og irrationel angst for fugle. Fobien er også kendt som fuglefobien eller fugleskræk. Ordet ornithofobi kommer af de græske ord ὄρνις (ornis), der betyder “fugl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for alt nyt

Neofobi

Neofobi er en angstlidelse, der beskriver frygten for det nye og ukendte. Ordet neofobi kommer af de græske ord νέος (neos), der betyder “ny”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at være alene

Autofobi

Autofobi er en angstlidelse, der kan gøre det svært for en person at være alene eller på egen hånd. Ordet autofobi kommer af de græske ord αὐτός (autos), der betyder “selv”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at gå i skole

Didaskaleinofobi

Didaskaleinofobi er en angstlidelse, der rammer børn og unge, der har svært ved at gå i skole. Ordet didaskaleinofobi kommer af de græske ord διδασκαλία (didaskalia), der betyder “undervisning”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at sove

Somnifobi

Somnifobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for at sove. Ordet somnifobi kommer af de græske ord ύπνος (somnus), der betyder “søvn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for lys

Photofobi

Photofobi er en angstlidelse for lys, hvor personer oplever angst og ubehag ved eksponering for lys. Ordet photofobi kommer af de græske ord φῶς (phos), der betyder “lys”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at køre

Amaxofobi

Amaxofobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for at køre bil. Ordet amaxofobi kommer af de græske ord ᾰ̔́μαξᾰ (hámaxa), som betyder "vogn" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for ruiner

Atefobi

Atefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for ruiner. Ordet atefobi kommer fra de græske ord Ἄτη (ate), som betyder 'ruin' og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at glemme

Athazagorafobi

Athazagorafobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for at glemme og for at blive glemt. Ordet athazagorafobi kommer fra de græske ord thazagora, som betyder "glemsel" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for mikrober

Bacillofobi

Bacillofobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for mikrober også kendt som mikroorganismer. Ordet bacillofobi kommer af det latinske ord ‘bacillō’, som betyder “stang” og referer til stangformede bakterier, og det græske ord φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at træffe beslutninger

Decidofobi

Decidofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en frygt for at skulle træffe beslutninger. Ordet decidofobi kommer af det latinske ord decido, der betyder "at afgøre" og det græske ord φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at arbejde

Ergofobi

Ergofobi er en angstlidelse, der er karakteriseret ved en ekstrem frygt for at arbejde. Ordet ergofobi kommer fra de græske ord ἔργον (ergon), som betyder “arbejde” og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for at blive berørt?

Haptefobi

Haptefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for at blive rørt. Ordet haptefobi kommer fra de græske ord ᾰ̔́πτω (hapto), som betyder "at røre" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for skydevåben?

Hoplofobi

Hoplofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en enorm frygt for skydevåben, såsom pistoler og geværer. Ordet hoplofobi kommer af de græske ord ὅπλον (hoplon), der betyder “våben” og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for en erigeret penis?

Ithyphallofobi

Ithyphallofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en frygt for erigerede penisser. Ordet ithyphallofobi kommer af de græske ord ἰθύς (ithús), som betyder "erigeret", φαλλός (phallós), som betyder "penis" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Fobi for ikonet

Angst for ægteskab

Gamofobi

Gamofobi er en overdreven frygt for ægteskab og forpligtelsen der ligger i dette. Ordet gamofobi kommer af de græske ord γάμος (gamos), der betyder “ægteskab”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt.

Fobier er det græske ord for frygt

Fobi er det græske ord for frygt eller flugt. På dansk bruger vi ordet -fobi til at beskrive noget vi frygter, eller ønsker at flygte fra.

Enkelt fobier kan behandles

Lær at håndtere din frygt

Start hos angst.dk

Normalt betragter vi en fobi, som en form for angst for noget meget konkret.

Derfor kender du helt sikkert en del af de meste udbredte former for fobi, eller -skræk.

Fx kan man have en enkelfobi overfor edderkopper, højder, hunde, at flyve, tandlæger, elevatorer, eller overfor små lukkede rum, eller store åbne pladser.

Glad angst-fri mand med kop

Få behandling af fobisk angst

Behandling af fobier er præcis det du får her hos angst.dk. Stop op – og overvej om du vil fortsætte med at være bange for noget, der egentlig ikke er nødvendig at være bange for!

Du kan handle på det i dag, eller fortsætte som det altid har været – hvad vælger du?

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en fobi?

En fobi er en irrationel og ofte intens frygt for et bestemt objekt, situation eller aktivitet.

Denne frygt kan føre til, at personen undgår det frygtede objekt eller situation, selvom det faktisk ikke udgør nogen reel trussel.

Når denne frygt og undgåelse påvirker en persons daglige liv, kan det klassificeres som en angstlidelse.

Du kan læse mere om fobier her.

Hvordan behandler man en fobi

Der findes en række effektive behandlingsmuligheder for fobier. Kognitiv adfærdsterapi er en af de mest almindeligt anvendte og har vist sig at være effektiv.

Du kan læse mere om angst behandling her.

Angst.dk » Fobier