Fobier / Fobisk angst

Fobier er det græske ord for frygt

Fobi er det græske ord for frygt eller flugt. På dansk bruger vi ordet -fobi til at beskrive noget vi frygter, eller ønsker at flygte fra.

Enkelt fobier kan behandles

Lær at håndtere din frygt

Start hos angst.dk

Normalt betragter vi en fobi, som en form for angst for noget meget konkret.

Derfor kender du helt sikkert en del af de meste udbredte former for fobi, eller -skræk.

Fx kan man have en enkelfobi overfor edderkopper, højder, hunde, at flyve, tandlæger, elevatorer, eller overfor små lukkede rum, eller store åbne pladser.

Få behandling af fobisk angst

Behandling af fobier er præcis det du får her hos angst.dk. Stop op – og overvej om du vil fortsætte med at være bange for noget, der egentlig ikke er nødvendig at være bange for!

Du kan handle på det i dag, eller fortsætte som det altid har været – hvad vælger du?

Se fobi-listen her

Iatrofobi

Iatrofobi er en fobi hvor personer frygter for læger eller at gå til læge. Ordet iatrofobi kommer af de græske ord ἰάτρος (iatros), der betyder “læge”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”. 

Nomofobi

Nomofobi er en fobi, der defineres som en irrationel frygt for at miste sin mobiltelefon eller for at være uden adgang til den. Ordet nomofobi stammer fra de engelske ord "no mobile phone phobia".

Agorafobi

Agorafobi er en angstlidelse, som kan gøre det meget svært for en person at forlade sit hjem eller føle sig sikker på offentlige steder. Ordet agorafobi kommer af de græske ord ἀγορά (agora), der betyder "markedsplads", og φόβος (phobos),som betyder "frygt".

Photofobi

Photofobi er en angstlidelse for lys, hvor personer oplever angst og ubehag ved eksponering for lys. Ordet photofobi kommer af de græske ord φῶς (phos), der betyder “lys”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Algofobi

Algofobi er frygt for smerte, både fysiske og psykiske smerter. Ordet algofobi kommer af de græske ord ἄλγος (algos), der betyder “smerte”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Panofobi

Panofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for det ukendte onde. Denne fobi er også kendt som frygten for alt. Ordet panofobi kommer af de græske ord πᾶν (pan), der betyder “alt”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Hemafobi

Hemafobi er en angstlidelse hvor personer er bange for blod. Ordet hemafobi kommer af de græske ord αιμα (haîma), der betyder “blod”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Hydrofobi

Ordet "hydrofobi" kommer af de græske ord "hydro" (vand) og "phobos" (frygt). Det menes at være blevet brugt første gang i slutningen af det 18. århundrede. Tilstanden er også undertiden kendt som akvafobi eller akvafobisk lidelse.

Kenofobi

Kenofobi er en angst for for tomrum eller tomme steder. Ordet kenofobi kommer af de græske ord κενός (kenos), der betyder “tom”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Kainofobi

Kainofobi er en fobi, der beskriver en frygt for alt nyt og nyheder. Ordet kainofobi kommer af de græske ord καινός (kainos), der betyder “ny”, og φόβος (phobos), der betyder “frygt”.

Novercafobi

Novercafobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for stedmødre. Ordet novercafobi kommer fra det latinske ord "noverca", som betyder "stedmor" og det græske ord φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Ornithofobi

Ornithofobi er en overdreven og irrationel angst for fugle. Fobien er også kendt som fuglefobien eller fugleskræk. Ordet ornithofobi kommer af de græske ord ὄρνις (ornis), der betyder “fugl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Genufobi

Genufobi er en fobi, der beskriver frygten for knæ. Ordet genufobi kommer af de græske ord γεννύω (genu), der betyder “knæ”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Ophidiofobi

Ophidiofobi er en angstlidelse hvor personer oplever en intens frygt for slanger. Ordet ophidiofobi kommer af de græske ord ὄφις (ophis), der betyder “snog”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Acarofobi

Ordet "acarofobi" kommer af det græske ord "akari", der betyder mide, og endelsen "-phobia", der betyder frygt. Acarofobi er derfor frygten for mider.

Antropofobi

Antropofobi, ofte kaldet social fobi, er en overdreven og irrationel angst for sociale situationer.

Mysofobi

Mysofobi er en angstlidelse med en intens frygt for snavs eller bakterier. Ordet mysofobi kommer af de græske ord μύσος (musos), som betyder "forbrydelse, besmittelse, urenhed", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Decidofobi

Decidofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en frygt for at skulle træffe beslutninger. Ordet decidofobi kommer af det latinske ord decido, der betyder "at afgøre" og det græske ord φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Erotofobi

Erotofobi er en fobi, der er forbundet med angst og frygt for sex, seksualitet og relaterede situationer. Ordet erotofobi kommer af de græske ord ἔρως (eros), der betyder “kærlighed”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Emetofobi

Emetofobi er en angstlidelse der handler om en frygt for at kaste op eller se andre kaste op. Emetofobi kommer fra de græske ord "emetos" (έμετος) som betyder "opkastning" eller "at kaste op", og Φόβος (Phobos) betyder "frygt".

Aviofobi

Ordet "aviofobi" er afledt af det latinske ord "avis", der betyder fugl, og det græske suffiks "-phobia", der betyder frygt eller aversion. Udtrykket blev første gang brugt i begyndelsen af 1900-tallet til at beskrive en tilstand, der var karakteriseret ved en irrationel frygt for at flyve.

Xenofobi

Xenofobi er en angstlidelse, som tager udgangspunkt i en frygt for fremmede kulturer. Det er et bredt begreb, der kan omfatte frygt for andre kulturer, sprog, religioner, etniciteter eller endda seksuel orientering. Ordet xenofobi kommer af de græske ord ξένος (xenos), som betyder ‘fremmed’ og φόβος (phobos) som betyder frygt.

Coulrofobi

Coulrofobi er en fobi hvor personer oplever en sygelig angst for klovne. Ordet coulrofobi kommer af de græske ord κόλος (kolos), som betyder “klovn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Cynofobi

Cynofobi er en fobi, der udvikler sig, når man er bange for hunde og hundegalskab. Ordet cynofobi kommer af de græske ord κυνός (kyon), som betyder “hund”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Demofobi

Demofobi er en frygt for forsamlinger. Ordet demofobi kommer af de græske ord δῆμος (dêmos), der betyder “mennesker”, og φόβος (phobos),som betyder “frygt”.

Ithyphallofobi

Ithyphallofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en frygt for erigerede penisser. Ordet ithyphallofobi kommer af de græske ord ἰθύς (ithús), som betyder "erigeret", φαλλός (phallós), som betyder "penis" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Agyrofobi

Agyrofobi er en fobi, der defineres som en irrationel frygt for gader og at krydse gader. Ordet agyrofobi kommer af de græske ord ἀγορά (agora), der betyder “gade”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Barofobi

Barofobi er en angstlidelse, som beskriver frygten for tyngdekraft. Ordet barofobi kommer af de græske ord βάρος (baros), der betyder “vægt”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Astrafobi

Astrafobi er en angstlidelse, der beskriver frygten for lyn og torden. Ordet astrafobi kommer af de græske ord αστραπή (astrapê), der betyder "lys", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Hoplofobi

Hoplofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en enorm frygt for skydevåben, såsom pistoler og geværer. Ordet hoplofobi kommer af de græske ord ὅπλον (hoplon), der betyder “våben” og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobi

Hippopotomonstrosesquippedaliofobi er en fobi, hvor personer oplever at have en frygt og angst for lange ord. Ordet hippopotomonstrosesquippedaliofobi kommer af de græske ord ἱπποπόταμος (hippopotamos), der betyder “flodhest”, μονστρος (monstroses), som betyder “monster”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Pediofobi

Pediofobi er en fobi, der indebærer en frygt for dukker. Ordet pediofobi kommer af de græske ord παῖς (paidíon), der betyder “lille barn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Batmofobi

Batmofobi kommer af de græske ord βαθμός (bathmos), der betyder "trin" eller "højde", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Heterofobi

Heterofobi er en frygt for heteroseksuelle personer, to mennesker af forskellige køn, der er romantisk sammen. Ordet heterofobi kommer af de græske ord ἕτερος (heteros), der betyder “anden”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Chromofobi

Chromofobi er en overdreven og irrationel angst for farver. Fobien er også kendt som farvefobi eller kromatfobi. Ordet chromofobi kommer af de græske ord χρώμα (chromata), der betyder "farve", og φόβος (phobos), som betyder "frygt"

Philofobi

Philofobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel og ekstrem frygt for kærlighed. Ordet philofobi kommer af de græske ord φῐλέω (philéō), som betyder "kærlighed", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Bacillofobi

Bacillofobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for mikrober også kendt som mikroorganismer. Ordet bacillofobi kommer af det latinske ord ‘bacillō’, som betyder “stang” og referer til stangformede bakterier, og det græske ord φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Glossofobi

Glossofobi er en overdreven og irrationel angst for at tale eller udtale ord. Ordet glossofobi kommer af de græske ord γλῶσσα (glōssa), der betyder "tunge", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Vestifobi

Vestifobi er en angstlidelse hvor personer har en frygt for tøj. Ordet vestifobi kommer af de græske ord ρουχισμός (vestis), som betyder “beklædning”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Venustrafobi

Venustrafobi er en fobi for smukke kvinder. Ordet venustrafobi kommer af de græske ord Αφροδίτη (venus), der betyder “den romerske gudinde for kærlighed og skønhed”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Apifobi

Apifobi er en angstlidelse hvor man har en stor frygt for at blive stukket af bier og hvepse. Ordet apifobi kommer fra de græske ord ἄπις (apis), der betyder “bi”, og φόβος (phobos), der betyder “frygt”.

Bibliofobi

Bibliofobi er en angst for bøger. Dette kan være en frygt for at læse bøger eller for at blive konfronteret med bøger. Ordet agorafobi kommer af de græske ord βιβλίον (biblion), der betyder “bog”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Odontofobi

Hvis du lider af odontofobi, er du meget bange for at gå til tandlæge. Odontofobi stammer fra de græske ord "odon", der betyder "tand" samt "phobos", der betyder "frygt".

Klaustrofobi

Klaustrofobi kommer af de latinske ord "claustr", der betyder "lukket sted" og det græske ord "phobos", som betyder "frygt".

Somnifobi

Somnifobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for at sove. Ordet somnifobi kommer af de græske ord ύπνος (somnus), der betyder “søvn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Athazagorafobi

Athazagorafobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for at glemme og for at blive glemt. Ordet athazagorafobi kommer fra de græske ord thazagora, som betyder "glemsel" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Trypanofobi

Trypanofobi er en fobi som karakteriseres ved en irrationel frygt for stik og nåle. Ordet trypanofobi kommer af de græske ord τρύπανον (trypanon), der betyder “borer”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Gamofobi

Gamofobi er en overdreven frygt for ægteskab og forpligtelsen der ligger i dette. Ordet gamofobi kommer af de græske ord γάμος (gamos), der betyder “ægteskab”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt.

Zoofobi

Zoofobi er en angst for dyr, som ofte er forbundet med en frygt for at blive angrebet eller bidt af et dyr. Ordet zoofobi kommer af de græske ord ζῷον (zoon), som betyder “dyr”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Amaxofobi

Amaxofobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for at køre bil. Ordet amaxofobi kommer af de græske ord ᾰ̔́μαξᾰ (hámaxa), som betyder "vogn" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Neofobi

Neofobi er en angstlidelse, der beskriver frygten for det nye og ukendte. Ordet neofobi kommer af de græske ord νέος (neos), der betyder “ny”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Lycopersikofobi

Ordet lycopersikofobi kommer af de græske ord λυκοπέρσικο (lycopersico), der betyder "tomat", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Achluofobi

Achluofobi stammer fra de græske ord, akhlus, der betyder "mørke" eller "tåget" og phobos, der betyder "frygt". Hvis du lider af achluofobi, har du derfor angst overfor mørke, og det kan komme til udtryk i både mildere og stærkere grad.

Urofobi

Urofobi er frygt for urin eller det at urinere. Ordet urofobi kommer af de græske ord οὐρία (uria), der betyder “urin”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Entomofobi

Ordene entonom og phobos stammer begge fra græsk, og betyder henholdsvis "insekt" og "frygt". Hvis du lider af entomofobi, er du bange for insekter. Dette kan komme til udtryk ved både store og små insekter.

Akrofobi

Akrofobi er en ekstrem eller irrationel frygt for højder. Ordet akrofobi kommer af de græske ord ἄκρος (akros, "øverste, højeste") og φόβος (phobos, "frygt"). Akrofobi bruges ofte til at beskrive en frygt for højder, dvs. højdeskræk.

Nefofobi

Nefofobi er en overdreven og irrationel angst for skyer. Fobien er også kendt som skyskræk eller nubiphobi. Ordet nefofobi kommer af de græske ord νέφος (nephos), der betyder "sky", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Heliofobi

Heliofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for solen og dens stråler. Ordet heliofobi kommer af de græske ord ἥλιος (helios), der betyder “sol”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Ablutofobi

Ablutofobi kommer fra latin abluere, der betyder "at vaske væk", og phobos, der betyder "frygt". Ablutofobi er derved frygten for at vaske sig / at gå i bad.

Arachibutyrofobi

Arachibutyrofobi er en fobi, der beskriver en frygt for peanutbutter og lignende madvarer der kan sætte sig fast i ganen. Ordet arachibutyrofobi kommer af de græske ord ἀράχ (arachi), der betyder “jordnød”, og βουτυρός (butyros), som betyder “smør”, og φόβος (phobos),som betyder “frygt”.

Eremofobi

Eremofobi er en fobi, der beskriver angst for ensomhed eller for at være alene. Ordet eremofobi kommer af de græske ord έρημος (érimos), der betyder “ensom”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Sitofobi

Sitofobi er angst for mad. Ordet kommer fra de græske ord sitos, som betyder "mad" og phobos, der betyder "frygt". Hvis du lider af sitofobi, har du dermed en stor frygt for at indtage mad.

Autofobi

Autofobi er en angstlidelse, der kan gøre det svært for en person at være alene eller på egen hånd. Ordet autofobi kommer af de græske ord αὐτός (autos), der betyder “selv”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Domatofobi

Domatofobi er en overdreven og irrationel angst for huse, bygninger og indendørs områder. Ordet kommer af de græske ord δῶμα (doma), der betyder "hus", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Eisoptrofobi

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Ordet eisoptrofobi kommer af de græske ord εἰς (eis), som betyder “ind”, φτερόν (pteron), som betyder “spejl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”

Radiofobi

Radiofobi er for nogle mennesker en stor frygt, der indebærer en angst for stråling. Personer oplever at være ængstelige, bange og utrygge for at blive udsat for stråling, som kan være skadelig for helbredet. Det kan være alt fra røntgenstråler, strålebehandling til stråling fra mobiltelefoner og atomkraftværker.

Haptefobi

Haptefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for at blive rørt. Ordet haptefobi kommer fra de græske ord ᾰ̔́πτω (hapto), som betyder "at røre" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Gefyrofobi

Gefyrofobi er en overdreven og irrationel angst for broer. Fobien er også kendt som brofobien eller broskræk. Ordet gefyrofobi kommer af de græske ord γέφυρα (gefyra), der betyder "bro", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Brontofobi

Brontofobi er en fobi, der beskriver en overdreven frygt for torden og lyn. Ordet brontofobi kommer af de græske ord βροντή (brontē), der betyder “torden”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Genofobi

Genofobi er en fobi, der er forbundet med frygt for sex og fysiske handlinger, der involverer seksuel intimitet. Ordet genofobi kommer af de græske ord γένος (genos), der betyder “afkom”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Sociofobi

Sociofobi er en frygt for samfundet eller mennesker generelt. Ordet sociofobi kommer af de græske ord σώζω (socius), der betyder “ledsager”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Kynofobi

Kynofobi er en fobi, der er kendetegnet ved en intens frygt for hundegalskab. Ordet kynofobi kommer af de græske ord κυνός (kyon), som betyder “hund”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Xanthofobi

Ordet xanthofobi kommer af de græske ord ξανθός (xanthos), der betyder "gul", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Kinetofobi

Kinetofobi, også kendt som dyskinesofobi, er en angstlidelse, som skaber en enorm frygt for bevægelse. Ordet kinetofobi kommer fra de græske ord κίνησις (kínēsis), som betyder "bevægelse" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Araknofobi

Araknofobi er en frygt for edderkopper, som kan føre til undgåelse af alle leddyr. Ordet "araknofobi" stammer fra græsk: ἀράχνη (aráchnē), der betyder "edderkop", og φόβος (phóbos), der betyder "frygt".

Ergofobi

Ergofobi er en angstlidelse, der er karakteriseret ved en ekstrem frygt for at arbejde. Ordet ergofobi kommer fra de græske ord ἔργον (ergon), som betyder “arbejde” og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Atefobi

Atefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for ruiner. Ordet atefobi kommer fra de græske ord Ἄτη (ate), som betyder 'ruin' og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Pantofobi

Pantofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for alt. Fobien er også kendt som en "uspecifik frygt". Ordet pantofobi kommer af de græske ord παντός (pantos), der betyder "alt", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Androfobi

Androfobi er en frygt for en enkelt mand eller for mænd i almindelighed. Ordet androfobi kommer af de græske ord ἀνδρός (andros), der betyder “mand”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Nosofobi

Nosofobi er en fobi, der er defineret som en intens frygt for at blive syg. Ordet nosofobi kommer af de græske ord νόσος (nosos), der betyder “sygdom”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Cenofobi

Cenofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for nye ting eller ideer. Ordet cenofobi kommer af de græske ord κένωσις (kenosis), der betyder “tomhed”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Thalassofobi

Thalassofobi er en angst for havet og store søer hvor der er dybt. Fobien er også kendt som havskræk. Ordet thalassofobi kommer af de græske ord θάλασσα (thalassa), som betyder “havet”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Pentherafobi

Pentherafobi er en fobi for svigermødre. Ordet pentherafobi kommer af de græske ord πενθερά (penthera), der betyder “svigermor”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Alliumfobi

Alliumfobi er en fobi for løg, der kan gøre det svært for en person at spise eller tilberede løg. Ordet alliumfobi kommer af de græske ord ἀλλίος (allios), der betyder “løg”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Cancerofobi

Cancerofobi er en intensiv frygt for at have kræft eller komme til at lide af en kræftsygdom. Ordet cancerofobi kommer af de græske ord καρκίνος (karkinos), der betyder “kræft”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Ailurofobi

Ailurofobi er en fobi, hvor personer oplever at være bange for katte. Ordet ailurofobi kommer af de græske ord αἴλουρος (ailouros), der betyder “kat”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Didaskaleinofobi

Didaskaleinofobi er en angstlidelse, der rammer børn og unge, der har svært ved at gå i skole. Ordet didaskaleinofobi kommer af de græske ord διδασκαλία (didaskalia), der betyder “undervisning”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en fobi?

En fobi er en irrationel og ofte intens frygt for et bestemt objekt, situation eller aktivitet.

Denne frygt kan føre til, at personen undgår det frygtede objekt eller situation, selvom det faktisk ikke udgør nogen reel trussel.

Når denne frygt og undgåelse påvirker en persons daglige liv, kan det klassificeres som en angstlidelse.

Du kan læse mere om fobier her.

Hvordan behandler man en fobi?

Der findes en række effektive behandlingsmuligheder for fobier. Neuroaffektiv terapi er en af de almindeligt anvendte og har vist sig at være meget effektiv.

Du kan læse mere om angst behandling her.

Angst.dk » Fobier