Angst for blod

Hemafobi

Hemafobi er en angstlidelse hvor personer er bange for blod. Ordet hemafobi kommer af de græske ord αιμα (haîma), der betyder “blod”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Også kendt som:

Hæmofobi

Bange for blod

Fobi for blod

Frygt for blod

Photo of author

Forfatter:

Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid:

6 min.

Indholdsfortegnelse

Angst for blod?

Bliver du bange eller ængstelig når du ser blod? Så er det sandsynligt, at du har hemafobi. (også kaldet hæmofobi)

Lider du af hemafobi, kan du opleve angst ved både synet af andres blod, dit eget, men også ved at tænke på blod.

At lide af hemafobi kan have alvorlige konsekvenser for din hverdag, da det kan være svært at gennemføre almindelige aktiviteter, hvis man er bange for at se eller være i nærheden af blod.

Mand med angst kigger ud af vindue
Mand står på klippe.

Om hemafobi

Hvorfor får man hemafobi?

Der findes ikke noget klart svar på, hvorfor nogle personer udvikler hemafobi. Det kan skyldes en eller flere af nedenstående faktorer:

 • Ubehag: Nogle mennesker kan være bange for at se blod, fordi de synes, det er ulækkert og ubehageligt.
 • Traumatisk oplevelse: Fobien kan også være forårsaget af en traumatisk oplevelse, såsom at se et andet menneske blive såret.
 • Arvelighed: Hvis man har en familiehistorie med angst, kan man være mere tilbøjelig til selv at udvikle fobier.

6 eksempler på situationer, der kan udløse din hemafobi

 1. At du kommer til skade, og det begynder at bløde
 2. At skulle have taget en blodprøve
 3. At se et andet menneske blive såret
 4. At se blod i et tv-program eller i en film
 5. At tænke på blod eller se det
 6. At se et dyr der er kommet til skade
Flemming Bust er angst ekspert.

Det kan være enormt hæmmende for din hverdag, hvis du er bange for blod – bl.a. fordi du ikke kan sikre dig mod at blive konfronteret med din frygt: Et lille uheld i køkkenet, og du rammes af angstanfald – et menneske snubler på fortovet, får en hudafskrabning, og du får et angstanfald. Er du klar til en nemmere hverdag uden hæmninger og bekymringer?

Flemming Bust, Angst.dk

Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for blod

 1. Ubehag: Du kan føle dig utilpas, når du ser blod. Du kan føle, at du er ved at kaste op, eller at dit hjerte begynder at banke hurtigere.
 2. Skræk: Du kan være skrækslagen for, at du selv kommer til at bløde, eller at du ser, et andet menneske blive skadet.
 3. Frustration: Du kan føle dig frustreret over, at din angst fylder så meget, og at det påvirker og begrænser dig i din dagligdag.
 4. Ensom: Du kan føle dig alene og ensom med din frygt og føle, at andre ikke forstår din fobi.

3 gode råd til at håndtere din hemafobi

 1. Tal med nogen: Omgiv dig med støttende venner og familie. Snak med dem og inddrag dem i dine følelser og tanker. På denne måde er de i bedre stand til at hjælpe dig i situationer, hvor din angst optræder.
 2. Afslapningsteknikker: Find nogen afslapningsteknikker, der kan hjælpe dig med at få ro på i situationer, hvor du føler din bange og utryg.
 3. Søg professionel hjælp: Føler du, at din angst begrænser dig i hverdagen, kan det være en hjælp at snakke med en læge eller en anden professionel. De kan hjælpe dig med at finde den bedste behandling for dig.

Angst symptomer

Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.

Koldsved

Ikon
Koldsved

Katastrofetanker

Ikon
Katastrofetanker

Afmagt

Ikon
Afmagt

Irrationelle tanker

Ikon
Irrationelle tanker

Spændinger i kroppen

Ikon
Spændinger i kroppen

Overdreven fokus

Ikon
Overdreven fokus

Scroll til højre

8 almindelige symptomer på hemafobi

 1. Du føler dig bange eller angst, når du ser blod
 2. Du kan føle dig bange eller angst for at se andre mennesker blive skadet 
 3. Du bliver bange, når du ser blod på tv eller i en film
 4. Du kan føle dig bange og ængstelig, når du tænker på blod
 5. Hjertebanken og hyperventilering
 6. Svimmelhed og kvalme
 7. Åndenød
 8. Svedige og rystende hænder

Læs også: Hvad er angst symptomer?

Hemafobi behandling

Behandling af hemafobi hos angst.dk følger disse 6 trin

 1. Forståelse af fobien: Det første skridt i behandlingen er at forstå, hvad fobien er, og hvordan den påvirker dig.
 2. Identifikation af udløsere: Det næste skridt er at identificere, hvad der udløser din fobi. Dette kan være bestemte situationer, objekter eller tanker.
 3. Eksponeringsterapi: Dette er en form for terapi, hvor du gradvist bliver udsat for det, du frygter, i et sikkert og kontrolleret miljø.
 4. Neuroaffektiv terapi: Neuroaffektiv terapi er en terapiform, der hjælper dig med at ændre de negative følelser og reaktioner, der er forbundet med din fobi. Denne terapiform fokuserer på at forstå og ændre de neurale og emotionelle processer, der bidrager til din fobi.
 5. Afslapningsteknikker: Disse teknikker, som kan omfatte dyb vejrtrækning, progressiv muskelafslapning og mindfulness, kan hjælpe dig med at håndtere angstsymptomer.
 6. Vedligeholdelse: Det sidste trin i behandlingen er at fortsætte med at anvende de teknikker, du har lært, for at håndtere din fobi i fremtiden.

Disse 6 trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din hemafobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.

Se behandlinger her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er hemafobi?

Hemafobi er en angstlidelse, hvor personer er bange for blod1. Ordet hemafobi kommer af de græske ord αιμα (haîma), der betyder “blod”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Personer med hemafobi kan opleve angst ved både synet af andres blod, deres eget, men også ved at tænke på blod. At lide af hemafobi kan have alvorlige konsekvenser for din hverdag, da det kan være svært at gennemføre almindelige aktiviteter, hvis man er bange for at se eller være i nærheden af blod.

Der findes ikke noget klart svar på, hvorfor nogle personer udvikler hemafobi. Det kan skyldes en eller flere af nedenstående faktorer:

 • Ubehag: Nogle mennesker kan være bange for at se blod, fordi de synes, det er ulækkert og ubehageligt.
 • Traumatisk oplevelse: Fobien kan også være forårsaget af en traumatisk oplevelse, såsom at se et andet menneske blive såret.
 • Arvelighed: Hvis man har en familiehistorie med angst, kan man være mere tilbøjelig til selv at udvikle fobier.

Hvordan kan man håndtere hemafobi?

Her er nogle råd til at håndtere din hemafobi:

 • Tal med nogen: Omgiv dig med støttende venner og familie. Snak med dem og inddrag dem i dine følelser og tanker.
 • Afslapningsteknikker: Find nogen afslapningsteknikker, der kan hjælpe dig med at få ro på i situationer, hvor du føler din bange og utryg.
 • Søg professionel hjælp: Føler du, at din angst begrænser dig i hverdagen, kan det være en hjælp at snakke med en læge eller en anden professionel.

Hvad er symptomer på hemafobi?

Symptomerne på hemafobi kan variere fra person til person. Nogle mennesker kan have milde symptomer, mens andre kan have svære og invaliderende symptomer.

Symptomerne kan omfatte:

 • Du føler dig bange eller angst for at se blod
 • Du kan føle dig bange eller angst for at se andre mennesker blive skadet og bløde
 • Fysiske symptomer som hurtig vejrtrækning, øget hjertefrekvens, svimmelhed eller besvimelse, kvalme eller opkastning, angst og rastløshed, svedende eller rystende
 • Ubehag: Du kan føle dig utilpas, når du ser blod
 • Skræk: Du kan være skrækslagen for, at du selv kommer til at bløde, eller at du ser, et andet menneske blive skadet
 • Frustration: Du kan føle dig frustreret over, at din angst fylder så meget, og at det påvirker og begrænser dig i din dagligdag
 • Ensom: Du kan føle dig alene og ensom med din frygt og føle, at andre ikke forstår din fobi

Det er vigtigt at bemærke, at sværhedsgraden af disse symptomer kan variere fra person til person. Nogle mennesker kan opleve milde symptomer, mens andre kan opleve mere udtalte reaktioner.

Hvordan føles hemafobi?

Hemafobi kan føles meget forskelligt fra person til person. Nogle oplever det som én stor frygt, mens andre kan have flere mindre frygt for blod. For nogen kan frygten være så stærk, at den påvirker deres dagligdag.

Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for blod:

 • Ubehag: Du kan føle dig utilpas, når du ser blod. Du kan føle, at du er ved at kaste op, eller at dit hjerte begynder at banke hurtigere.
 • Skræk: Du kan være skrækslagen for, at du selv kommer til at bløde, eller at du ser, et andet menneske blive skadet.
 • Frustration: Du kan føle dig frustreret over, at din angst fylder så meget, og at det påvirker og begrænser dig i din dagligdag.
 • Ensom: Du kan føle dig alene og ensom med din frygt og føle, at andre ikke forstår din fobi.

Det er vigtigt at bemærke, at sværhedsgraden af disse symptomer kan variere fra person til person. Nogle mennesker kan opleve milde symptomer, mens andre kan opleve mere udtalte reaktioner.

Vil du bedømme denne side?

Gns. 5 / 5. Antal: 194

Bedøm som den første

Hvordan kan vi forbedre denne side?

Ofte læste fobier

Vestifobi

Vestifobi er en angstlidelse hvor personer har en frygt for tøj. Ordet vestifobi kommer af de græske ord ρουχισμός (vestis), som betyder “beklædning”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Brontofobi

Brontofobi er en fobi, der beskriver en overdreven frygt for torden og lyn. Ordet brontofobi kommer af de græske ord βροντή (brontē), der betyder “torden”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Genufobi

Genufobi er en fobi, der beskriver frygten for knæ. Ordet genufobi kommer af de græske ord γεννύω (genu), der betyder “knæ”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Eisoptrofobi

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Ordet eisoptrofobi kommer af de græske ord εἰς (eis), som betyder “ind”, φτερόν (pteron), som betyder “spejl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”

Angst.dk » Fobier » Hemafobi