Angst for kærligheden?

Philofobi

Philofobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel og ekstrem frygt for kærlighed. Ordet philofobi kommer af de græske ord φῐλέω (philéō), som betyder "kærlighed", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Også kendt som:

Bange for kærligheden?

Fobi for kærligheden?

Frygt for kærligheden?

Skræk for kærligheden?

Photo of author

Forfatter:

Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid:

5 min.

Indholdsfortegnelse

Bange for kærlighed?

Har du angst for at elske eller for at blive elsket? Så har du muligvis philofobi.

Mennesker med philofobi frygter nemlig kærlighed og kan have svært ved at udforske romantiske forhold. Det kan være fordi, at du har svært ved at åbne op for en anden person, eller at du frygter at blive såret. 

Frygten for kærlighed og forelskelse kan til tider styre ens handlinger og adfærd omkring andre mennesker.

Det kan desuden føre til, at personer med philofobi føler sig meget ensomme og har svært ved at etablere tætte forhold.

Mand med angst kigger ud af vindue
Mand står på klippe.

Om philofobi

Hvorfor får man philofobi?

Der kan være mange grunde til, at man får philofobi. Vi har her samlet 3 mulige grunde til, at man danner en angst for kærlighed:

 • Tidligere forhold: Mange mennesker med philofobi har før oplevet at blive såret af en kæreste, hvilket kan have skabt en fobi for kærlighed. Det kan også være, at man har haft et dårligt forhold til et familiemedlem eller en nær ven, som har gjort det svært for én af føle sig elsket og værdsat.
 • Mangel på kærlighed i barndommen: Philofobi kan opstå som en konsekvens af mangel på kærlighed i opvæksten. Nogle med philofobi har nemlig ikke oplevet kærlighed i deres barndomshjem, og har af den årsag udviklet en angst for det.
 • Traumer: En traumatisk hændelse kan være årsag til, at man udvikler philofobi. Det kan eksempelvis være at man har været sammen med en voldelig partner eller er offer for voldtægt.

7 eksempler på situationer, der kan udløse din philofobi

 1. Du bliver forelsket
 2. Du hører om andres forhold
 3. Du oplever, at nogen viser romantisk interesse i dig
 4. Du er nødsaget at stole på andre
 5. Du skal være sårbar
 6. Andre omkring dig er sårbare
 7. Du ser en kærlighedsfilm
Flemming Bust er angst ekspert.


Bange for at møde kærligheden? Kærligheden er en meget kraftfuld følelse og noget alle har brug for. Det gode er, at du kan gøre noget ved det, så du kan træde fuldt og helt ind i kærligheden. Få redskaberne til at styre angsten og nyde sommerfuglene i maven i stedet.

Flemming Bust, Angst.dk

Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for kærlighed

 1. Ensomhed: Mange personer med philofobi føler sig til tider meget ensomme, da deres frygt holder dem fra at være i et forhold. Ensomheden kan også være forbundet med, at de frygter, at de på grund af deres philofobi skal være alene resten af livet.
 2. Frustration: Philofobi kan være enormt frustrerende på mange måder. Det kan eksempelvis være, at man bliver frustreret over sig selv og sin frygt.
 3. Utilstrækkelighed: Nogle mennesker med philofobi føler sig utilstrækkelige på grund af deres fobi. Følelsen af at være utilstrækkelig kan gøre, at de frygter at blive afvist og på den måde skaber en frygt for kærlighed.
 4. Bekymring: Personer med philofobi kan være bekymrede for, hvordan deres angst kan påvirke deres hverdag og fremtid. Det kan også være bekymring for, hvordan andre anser én.

3 gode råd til at håndtere din philofobi

 1. Gå til terapi: Som med mange andre fobier, kan det være en god ide at gå til terapi, når du døjer med philofobi. Ved at få professionel hjælp øger du chancen for at overkomme din angst.
 2. Bliv bedre til at vise følelser: Langt de fleste med philofobi er bange for at vise deres følelser i frygt for at blive såret. Sårbarhed er ikke negativt, men kan derimod hjælpe dig med at styrke dine relationer og dit eget selvværd. Det kan derfor være en god ide at øve dig på, at være mere åben omkring dine følelser over for andre.
 3. Afklar, hvorfor du har philofobi: Mange med philofobi har tidligere haft en negativ, og til tider traumatisk oplevelse med kærlighed. Det kan eksempelvis være en hård skilsmisse eller mangel på kærlighed som barn. Ved at konfrontere disse følelser kan du få det bedre med din angst og styrke dit mod på at give kærligheden en chance.

Angst symptomer

Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.

Koldsved

Ikon
Koldsved

Svimmelhed

Ikon
Svimmelhed

Kvalme

Ikon
Kvalme

Irrationel frygt

Ikon
Irrationel frygt

Raseri

Ikon
Raseri

Tankemylder

Ikon
Tankemylder

Scroll til højre

8 almindelige symptomer på philofobi

 1. Du har svært ved at være sårbar
 2. Du tager afstand fra andre når de kommer for tæt på dig
 3. Du har svært ved at vise dine følelser
 4. Du har vanskeligt ved at skabe tætte relationer
 5. Du bliver nervøs når andre ved for meget om dig
 6. Du bliver ængstelig når nogen viser romantisk interesse i dig
 7. Det gør dig ukomfortabel at skulle stole på andre
 8. Du får hjertebanken og åndedrætsbesvær når du tænker på at være i et seriøst forhold

Læs også: Hvad er angst symptomer?

Philofobi behandling

Behandling af philofobi hos angst.dk følger disse 6 trin

 1. Afklaring: Du får en dybdegående vurdering af din angst for at træffe beslutninger og dine behov for behandling. Du får også information om, hvad philofobi er, og hvordan det kan behandles.
 2. Mål: Du fastsætter nogle specifikke og realistiske mål for din behandling, som du stræber efter sammen med din terapeut.
 3. Udfordring: Du lærer at udfordre og ændre de negative tanker og forestillinger, du har om at træffe beslutninger. Du får også værktøjer til at håndtere de fysiske symptomer på angst, såsom vejrtrækning, afspænding og mindfulness.
 4. Eksponering: Du udsætter dig gradvist for de situationer, der udløser din angst for at træffe beslutninger, så du kan opleve, at du kan håndtere dem. Du får støtte og vejledning fra din terapeut undervejs.
 5. Vedligeholdelse: Du lærer at fastholde de positive ændringer, du har opnået, og forebygge tilbagefald. Du får også råd til, hvordan du kan håndtere eventuelle fremtidige udfordringer.
 6. Afslutning: Du evaluerer din behandling og fejrer dine fremskridt. Du får også mulighed for at give feedback til din terapeut og angst.dk

Disse 6 trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din philofobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.

Se behandlinger her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er philofobi?

Philofobi er en angstlidelse, som skaber frygt for kærlighed og forelskelse.

Folk med philofobi har oftest svært ved at skabe tætte relationer til andre, og frygter at vise sårbarhed og tillid.

Fobien kan være forårsaget en række forskellige ting, eksempelvis en skilsmisse eller en traumatisk hændelse.

Hvad er symptomer på philofobi?

Symptomerne på philofobi afhænger af den enkelte, men mange vil opleve at blive nervøse og urolige når de skal åbne op for andre, eller når nogen viser dem romantisk interesse.

Nogle bliver også panikslagne bare ved tanken om et romantisk forhold, og får fysiske symptomer som hovedpine, kvalme og svedeture.

Hvordan føles philofobi?

Philofobi kan føles meget forskelligt fra person til person.

Fælles for alle er, at de oplever en angst for kærlighed og for at blive forelskede.

Det kan fylde meget i en persons hverdag, da det kan være svært at vise deres følelser.

Det kan resultere i, at de har svært ved at knytte sig til andre mennesker – ikke kun i en romantisk relation, men også venskabelige.

Vil du bedømme denne side?

Gns. 5 / 5. Antal: 189

Bedøm som den første

Hvordan kan vi forbedre denne side?

Ofte læste fobier

Pantofobi

Pantofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for alt. Fobien er også kendt som en "uspecifik frygt". Ordet pantofobi kommer af de græske ord παντός (pantos), der betyder "alt", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Novercafobi

Novercafobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for stedmødre. Ordet novercafobi kommer fra det latinske ord "noverca", som betyder "stedmor" og det græske ord φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Gefyrofobi

Gefyrofobi er en overdreven og irrationel angst for broer. Fobien er også kendt som brofobien eller broskræk. Ordet gefyrofobi kommer af de græske ord γέφυρα (gefyra), der betyder "bro", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Atefobi

Atefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for ruiner. Ordet atefobi kommer fra de græske ord Ἄτη (ate), som betyder 'ruin' og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Angst.dk » Fobier » Philofobi