Sitemap

Opdateret:

 • Angst – Lær alt hvad du skal lære om angst, hvad er angst og hvordan det kan opleves.

 • Angst behandling – Behandling hos angst.dk foregår med neuroaffektiv psykoterapi, mentaltræning og forløsning af de traumer der konstant trigger din angst.

 • Angst test – Test af angst, tegn på angst. Her kan du tage en test der kan indikere din grad af angst. Meget mild angst, mild angst, moderat angst eller svær angst.

 • Angst symptomer – Læs og undersøg hvilke symptomer på angst du oplever. Vi skriver om både fysiske symptomer, psykiske symptomer og adfærdmæssige symptomer.

 • Fobi – Angst kan knyttes til alle mulige fobier og hjernen på et tidspunkt har tilknyttet ting eller situationer til din frygt.

 • Angstanfald – Anfald af angst kan være en utrolig voldsom oplevelse. Men hvad sker der og hvad kan du gøre? Du kan også læse mere om angstanfald her.

Angsttyper

 • Angstlidelser – en side med overblik over de forskellige angstlidelser. Du kan klikke videre og læse om de enkelte lidelser.

  • Dødsangst – at være bange for at dø kan fylde en hel del i livet.

  • Social angst – rigtig mange mennesker oplever en usikkerhed i forbindelse sociale sammenkomster.

  • Helbredsangst – Går du og er evigt bekymret for dit helbred og om læser om det hele tiden?

  • Panikangst – Oplever du panikangst kan du læse meget mere om det her.

  • Separationsangst – Det er ikke kun små børn fordi mange vokse lider også af denne angst.

  • Sygdomsangst – Nogle går og er bange for de har en bestemt sygdom hele tiden. Fx kræft.

  • Generaliseret angst – Hvis du går med konstant bekymring, myldertanker så har du måske generaliseret angst.

  • Præstationsangst – Er noget alle kan opleve i forbindelse med fremlæggelser, oplæg, arbejdet, på scenen eller i sengen.

  • Eksamensangst – Rigtig mange – og især unge – frygter det at gå til eksamen. Du har garanteret hørt om eksamensangst.

  • OCD – Har du mange tvangstanker og tvangshandlinger. Fx skal vaske hænder hele tiden, så læs om OCD.

  • PTSD – Posttraumatisk stressforstyrrelse, som udfald af traumer.

Symptomer på de forskellige angsttyper

Alle angst symptomer

Undgåelsesadfærd

Dybt forankret i psykologiske mønstre er undgåelsesadfærd ved angst udfordrende at håndtere. Udforsk årsager, kognitiv adfærdsterapi og støttende strategier for at overvinde undgåelsesadfærd og genoprette kontrol over angstens greb.

Mangel på glæde

Dyk ned i den komplekse verden af mangel på glæde. Vores guide udforsker årsager, strategier og langsigtede tilgange til at genoprette livsglæden.

Irrationelle tanker

Irrationelle tanker, ofte udløst af angst, kan føre til overdreven selvbevidsthed og påvirke vores mentale velbefindende. Dyk ned i årsagerne bag disse tankemønstre og opdag strategier til at håndtere dem.

Selvmedicinering

Mange med angst tyr desværre til selvmedicinering for at dæmpe symptomerne. Selvom det virker som en hurtig løsning, kan det på længere sigt forværre det hele. Selv normalt sunde aktiviteter kan bruges som selvmedicinering.

Irrationel frygt

Irrationel frygt er en udfordrende realitet for mange mennesker, især dem der lider af angst. På trods af sin tilsyneladende paradoksale karakter er denne frygt ofte et udtryk for de komplekse følelser, angst kan udløse.

Skubber andre væk

Det er desværre almindeligt, at personer med angst begynder at isolere sig selv mere og mere. Selvom det føles som en beskyttelse, kan det skade ens relationer og livskvalitet.

Overdreven selvbevidsthed

Overdreven selvbevidsthed refererer til en intens opmærksomhed på ens egne tanker, handlinger og fremtræden i sociale situationer.

Overdreven fokus

Når hjernen aktiveres af angst, zoomer den ind på alt der kan være en trussel. Derfor overser man det positive og neutrale. Evolutionært er det en overlevelsesmekanisme, men ved angst bliver det dysfunktionelt.

Selvstraf

Selvstraf er desværre ikke ualmindeligt blandt personer med angst. Selvstraffende adfærd dækker over handlinger, hvor man bevidst påfører sig selv smerte eller ubehag som en form for selvafstraffelse.

Selvskadende adfærd

Selvskadende adfærd er desværre ikke ualmindeligt blandt personer med angst. Selvom det kan virke paradoksalt, så er selvskade ofte et forsøg på at håndtere de svære følelser angsten medfører.

Katastrofetanker

Katastrofetanker er en tilstand, hvor du har urealistiske og overdrevne forestillinger om, at der vil ske noget forfærdeligt. Tankerne kommer ofte pludseligt og uønsket. De kan føles ustyrlige og svære at slippe.

Tankemylder

Tankemylder er en tilstand, hvor man oplever et overvældende antal bekymringstanker eller tanker, der kører i ring. De kan handle om fortiden, nutiden, fremtiden, og kredse om det samme emne.

Konstant bekræftelse

Konstant bekræftelse er et fænomen, hvor man har et stærkt behov for at få bekræftet, at man er okay, elsket, værdsat eller sikker. Konstant bekræftelse er et udtryk for, at man har lav selvtillid, selvværd eller tillid til sig selv eller andre.

Skamme sig

Skam kan føles som en intens følelse af flovhed, ydmygelse eller forlegenhed. Det er en smertefuld selvbevidsthed, hvor man føler sig forkert eller defekt på en eller anden måde.

Perfektionistisk

Perfektionisme er et personlighedstræk, der indebærer at have ekstremt høje standarder for sig selv eller andre, og at være utilfreds med noget mindre end perfektion.

Kontroladfærd

Angst er en kompleks tilstand, der kan manifestere sig på forskellige måder, og kontroladfærd er en af disse manifestationer.

Hyperventilation

Hyperventilation er, når du trækker vejret hurtigere eller dybere end normalt. Det kan ske, når du er bange, stresset, nervøs, vred eller ophidset. Når du hyperventilerer, får du for meget ilt og for lidt kuldioxid i blodet.

Håbløshed

Håbløshed kan føles som en tung byrde eller en følelse af tomhed indeni. Det er som om al energi og livsglæde forsvinder, og man mister lysten til at gøre noget som helst.

Lav selvtillid

Lav selvtillid er en almindelig bivirkning ved angst. Ved at forstå hvorfor de opstår, og hvordan man bedst håndterer dem, kan man bryde den onde cirkel.

Lavt selvværd

Angst og lavt selvværd går ofte hånd i hånd. Lavt selvværd refererer til en generel følelse af utilstrækkelighed eller manglende selvtillid.

Ensomhed

Ensomhed er en subjektiv følelse af at være isoleret eller uden for fællesskaber. Det handler ikke kun om at være alene, men om at føle sig alene på trods af at være sammen med andre.

Suicidal

Suicidalitet eller selvmordstanker kan være et alvorligt symptom på underliggende psykisk lidelse som angst. Det er en dybt alvorlig tilstand og kræver øjeblikkelig opmærksomhed og hjælp.

Raseri

Raseri er en kraftig følelse af vrede og irritabilitet, der kan opstå som en reaktion på forskellige udløsere. Det er en naturlig følelse som kan føre til uønskede konsekvenser.

Skyldfølelse

Skyldfølelse er et almindeligt symptom ved angst. Det kan være svært at forstå, hvorfor man føler skyld, når man i forvejen har det svært. Men der er faktisk flere grunde til, at angst kan udløse følelser af skyld.

Tristhed

Angst og tristhed er tæt forbundne følelser. Mens tristhed er en normal følelsesmæssig reaktion, kan vedvarende tristhed være et tegn på underliggende angst.

Bekymring

Bekymring er en naturlig del af livet, men ved angst kan bekymring blive overdreven og invaliderende.

Afmagt

En af de værste oplevelser er ofte følelsen af afmagt – at miste kontrollen og troen på, at man kan handle og ændre sin situation

Panik

Panik er en pludselig følelse af intens frygt eller uro, der opstår uden en umiddelbar årsag. Panikangst kan give anfald af panik, som er en række fysiske og psykiske symptomer der opstår samtidig.

Indre uro

Indre uro beskriver en tilstand af indre rastløshed, anspændthed og manglende ro. Det føles ubehageligt i kroppen.

Hallucinationer

Hallucinationer, også kaldet sansebedrag, henviser til sanseindtryk, som man oplever, men som ikke er virkelige.

Sløret syn

Sløret syn refererer til en tilstand, hvor synet bliver utydeligt eller uskarpt. At forstå årsagerne og effektivt håndtere sløret syn kan hjælpe dig med at mindske angst.

Lysglimt

Lysglimt refererer til pludselige glimt eller blink af lys, som man kan opleve, især i øjenkrogen eller perifert.

Mørkere syn

Mørkere syn kan være et skræmmende symptom på angst. Men det er vigtigt at forstå, at det er kroppens naturlige reaktion, og at det ikke er farligt.

Dobbeltsyn

Dobbeltsyn (diplopi) er en synsforstyrrelse, hvor man ser dobbelt på grund af manglende koordination mellem øjnene.

Tunnelsyn

Tunnelsyn omtales også som synsfeltindskrænkning eller tubulært syn. Det er et almindeligt stresssymptom, der kan opstå ved angst.

Skælven

Skælven er en fysisk reaktion, der opstår, når kroppen frigiver stresshormoner som adrenalin og kortisol.

Rysten

Rystelser eller tremor er et almindeligt somatisk symptom, der ofte ledsager angsttilstande. Disse omfatter øget muskeltonus, hurtigere puls, forøget blodtryk og åndedrætsfrekvens.

“Over” sensitiv

Oversensitivitet refererer til en tilstand, hvor man oplever en forstærket reaktion på sanseindtryk. Lyde, lys, lugte og berøring kan føles meget intense og ubehagelige.

Klump i halsen

En klump i halsen er et almindeligt fysisk symptom, der kan opstå i forbindelse med angst. Selvom det kan være ubehageligt, er det oftest harmløst.

Spændinger i kroppen

Opspænding er en ubehagelig fysisk tilstand, hvor musklerne i kroppen bliver stive og anspændte. Opspænding kan være forbundet med stress og angst.

Kvalme

Kender du til den følelse, hvor din mave pludselig føles urolig, eller hvor du mister appetitten midt i et måltid? Kvalme kan være en direkte følge af angst.

Overfølsomhed

Har du nogensinde følt, at dine sanser var overbelastede? At lyde, lugte og berøringer var for meget at bearbejde?

Svedige hænder

Kender du til den ubehagelige fornemmelse af konstant våde hænder, især i stressende situationer? Svedige hænder kan være mere end bare et midlertidigt besvær; for nogle kan det være et direkte symptom på angst.

Svedige håndflader

Kender du til den ubehagelige fornemmelse af konstant våde hænder, især i stressende situationer? Svedige håndflader kan være mere end bare et midlertidigt besvær; for nogle kan det være et direkte symptom på angst.

Kæbespændinger

Mange kender til den stramme, ubehagelige fornemmelse i kæben, der kan opstå i stressede perioder eller i øjeblikke af dyb koncentration.

Uvirkelighedsfølelse

Har du nogensinde følt, at verden omkring dig ikke virker virkelig, eller at du er frakoblet fra dig selv? Denne uvirkelighedsfølelse kan være dybt foruroligende.

Svimmelhed

Kender du til pludselige øjeblikke, hvor verden synes at spinne, eller du føler, at du er ved at miste balancen?

Svedeture

Svedeture er pludselige svedudbrud uden grund. Hvis det sker regelmæssigt, kan det skyldes angst. Angstanfald udløser stresshormoner, der får svedkirtlerne til at producere mere sved.

Trykken for brystet

Et tryk eller en snærende fornemmelse i brystet kan være skræmmende. For dem med angst kan det ofte føles som et direkte fysisk symptom på deres bekymringer eller panik.

Glemsomhed

Har du nogensinde bemærket, at du har sværere ved at huske ting, når du er angst? Glemsomhed kan være en direkte konsekvens af angst, og det er ikke ualmindeligt for dem, der oplever det.

Fysisk ubehag

Er du plaget af fysisk ubehag, og spekulerer på om det kan være angst? Dyk ned i sammenhængen mellem angst og fysisk ubehag.

Koldsved

Koldsved er en udfordring, som mange mennesker kan opleve. For nogle kan det være et sporadisk symptom, mens det for andre kan være en regelmæssig del af deres angstoplevelser.

Søvnbesvær

Er du en af dem, der kaster og vender dig om natten, fordi tankerne ikke vil give slip? Søvnbesvær kan være direkte knyttet til angst.

Mundtørhed

Har du nogensinde talt i telefon eller deltaget i en præsentation og pludselig følt din mund blive tør? Angst kan være den skjulte faktor.

Hjertebanken

Hjertebanken er en følelse, som mange mennesker har oplevet på et tidspunkt i deres liv. For dem, der lider af angst, kan det dog være en særlig udfordrende og skræmmende oplevelse.

Behandling af angsttyper

Test af angstlidelser

 • Dødsangst test – Mange vil selv teste om de lider af den ene eller anden type angst.

Flere sider

 • Angst for angsten – Mange mennesker oplever de frygter at opleve angst. De er simpelhen bange for angsten. Det skriver vi lidt om på vores blog.

 • Har jeg angst? – Et spørgsmål mange stiller sig selv. Denne test forsøger at svare på spørgsmålet, som du stiller dig selv.

 • 7 Gode råd mod angst – Rigtig mange søger en hurtig løsning, men rejsen i personlig udvikling tager tid.

 • Børn med angst – Mange børn lider af angst, vi forsøger at gå i dybden med emnet børn.

 • Unge med angst – Rigtig mange unge kæmper med både social angst og eksamensangst.

 • Hvad er angst? – Det er der faktisk rigtig mange mennesker der spørger om, og vi giver self. svaret.

Der er selvfølgelig mange flere sider – og du kan fx gå på opdagelse i alle vores artikler via vores blog.

Angst.dk » Sitemap