Angst for mænd?

Androfobi

Androfobi er en frygt for en enkelt mand eller for mænd i almindelighed. Ordet androfobi kommer af de græske ord ἀνδρός (andros), der betyder “mand”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Også kendt som:

Bange for mænd?

Fobi for mænd?

Frygt for mænd?

Skræk for mænd?

Photo of author

Forfatter:

Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid:

6 min.

Indholdsfortegnelse

Bange for mænd?

Oplever du at være bange for bestemte typer af mænd, eller bare mænd generelt? Så er det sandsynligt at du lider af androfobi.

Androfobi kan gøre det svært for en person at have et normalt socialt liv.

Konsekvenserne af fobien kan være, at det kan være svært at fungere i et arbejdsliv og andre sociale sammenhænge.

Androfobi behøver dog ikke at være et problem for resten af livet.

Med den rette behandling og støtte, kan du lære at kontrollere din frygt og leve et normalt og fuldt ud tilfredsstillende liv.

Mand med angst kigger ud af vindue
Mand står på klippe.

Om androfobi

Hvorfor får man androfobi?

Angsten for mænd kan komme af flere forskellige årsager. Det er ikke altid at fobien er forbundet med en specifik hændelse eller erfaring.

Her er 4 årsager der kan have påvirket til, at personer udvikler androfobi:

 • Dårlig oplevelser: Nogle kvinder er bange for mænd på grund af den måde, de tidligere har oplevet at blive behandlet af mænd. Eller fordi de har hørt om andres dårlige oplevelser.
 • Traumer: Nogle mennesker føler sig truet og bange for mænd, fordi de har oplevet vold eller seksuelle overgreb fra en mandlig person. Andre har oplevet en traumatisk begivenhed, hvor en mand spiller en central rolle, f.eks. et overfald eller en voldsom ulykke.
 • Kulturel eller religiøs baggrund: I nogle kulturer og religioner er kvinder underlagt mænd, og kvindernes rettigheder er begrænset. Dette kan føre til, at kvinder føler sig utrygge og bange i nærheden af mænd.
 • Arvelig disposition: Hvis en af dine forældre eller andre i din familie har androfobi, er det mere sandsynligt, at du også vil få det.

8 eksempler på situationer, der kan udløse din androfobi

 1. Når en mandlig læge undersøger dig
 2. Når en mand kritiserer eller retter på dig
 3. Når en mandlig bekendt forsøger at røre ved dig
 4. Når du ser en gruppe af mænd der sidder tæt på dig eks. på en cafe, bar eller i en park
 5. Når du hører en mandlig stemme bag dig, eks. når du er alene et offentligt sted
 6. Når du føler dig overvåget eller kontrolleret af en mand
 7. Når du føler sig afvist eller forladt af en mand
 8. Når du oplever en situation, der minder dig om en tidligere traumatisk oplevelse, der involverer en mand
Flemming Bust er angst ekspert.


Tag mod til at udforske vejen til forståelse. Mennesker er forskellige, men alle fortjener respekt. Terapi kan være din guide i denne rejse. Husk, du har styrken til at overvinde din androfobi.

Flemming Bust, Angst.dk

Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for mænd

 1. Frygt: Det kan være en frygt for at blive chikaneret, overfaldet eller voldtaget af en mand. Det kan også være en frygt for at blive forladt af en partner, eller en frygt for at ens partner er utro.
 2. Utryghed: Du kan have en følelse af, at du ikke er sikker. Det er helt normalt, at føle sig “på vagt” når man er sammen eller omkring en mand, som man ikke føler sig sikker ved.
 3. Bekymring: Du kan bekymre dig om hvad andre mænd tænker om dig, eller om du virker “attraktiv” nok. Det kan også være bekymringer omkring ens partner, f.eks. om han er utro eller voldelig.
 4. Vrede: Du kan have en følelse af vrede overfor mænd, f.eks. hvis du har oplevet chikane, overfald eller voldtægt. Det kan også være en vrede over for mænd generelt, f.eks. hvis du føler at de altid får fordelen i samfundet.

3 gode råd til at håndtere din androfobi

 1. Kend din angst: Først og fremmest er det vigtigt, at du er bevidst om, hvad der udløser din frygt. Hvad er det, der gør, at du føler dig ubehagelig eller bange? Det kan også være en hjælp at snakke med andre der har samme fobi.
 2. Omgiv dig med trygge personer: Det kan være en stor hjælp at omgive dig med personer du føler dig tryg ved. Det kan være venner eller familie, der kan støtte dig i de svære situationer.
 3. Søg professionel hjælp: Hvis du føler din angst for mænd begrænser dig i din hverdag, kan det være en god idé at søge professionel hjælp.

Angst symptomer

Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.

Svedeture

Ikon
Svedeture

Kæbespændinger

Ikon
Kæbespændinger

Uvirkelighedsfølelse

Ikon
Uvirkelighedsfølelse

Sløret syn

Ikon
Sløret syn

Overdreven selvbevidsthed

Ikon
Overdreven selvbevidsthed

Konstant bekræftelse

Ikon
Konstant bekræftelse

Scroll til højre

7 almindelige symptomer på androfobi

 1. At du ikke føler sig tryg i selskab med mænd, og du undgår at være i nærheden af dem.
 2. Du føler en uoverskuelig og overvældende frygt for mænd.
 3. Du har svært ved at koncentrere dig når der er mænd omkring dig, fordi du føler dig utryg.
 4. Du føler dig fortabt og hjælpeløs, fordi du ikke ved hvordan du skal tackle din angst.
 5. Fysiske symptomer som kvalme, når de er i selskab med mænd.
 6. Du føler dig svimmel og utilpas, fordi din krop reagerer på en farlig situation.
 7. At du oplever åndedrætsbesvær og svedeture, som følge af en skræmmende og overvældende følelse.

Læs også: Hvad er angst symptomer?

Androfobi behandling

Behandling af androfobi hos angst.dk følger disse 6 trin

 1. Afklaring: Du får en dybdegående vurdering af din angst for at træffe beslutninger og dine behov for behandling. Du får også information om, hvad androfobi er, og hvordan det kan behandles.
 2. Mål: Du fastsætter nogle specifikke og realistiske mål for din behandling, som du stræber efter sammen med din terapeut.
 3. Udfordring: Du lærer at udfordre og ændre de negative tanker og forestillinger, du har om at træffe beslutninger. Du får også værktøjer til at håndtere de fysiske symptomer på angst, såsom vejrtrækning, afspænding og mindfulness.
 4. Eksponering: Du udsætter dig gradvist for de situationer, der udløser din angst for at træffe beslutninger, så du kan opleve, at du kan håndtere dem. Du får støtte og vejledning fra din terapeut undervejs.
 5. Vedligeholdelse: Du lærer at fastholde de positive ændringer, du har opnået, og forebygge tilbagefald. Du får også råd til, hvordan du kan håndtere eventuelle fremtidige udfordringer.
 6. Afslutning: Du evaluerer din behandling og fejrer dine fremskridt. Du får også mulighed for at give feedback til din terapeut og angst.dk

Disse 6 trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din androfobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.

Se behandlinger her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er androfobi?

Spørgsmål: Hvad er androfobi?

Svar: Androfobi er en unormal og vedvarende frygt for mænd. Folk, der lider af androfobi, oplever angst, selvom de godt ved, at de ikke står over for nogen reel fare.

Denne fobi kan ofte spores tilbage til en bestemt begivenhed, som udløste fobien, ofte en traumatisk oplevelse i en tidlig alder.

Det er vigtigt at bemærke, at androfobi ikke bør forveksles med misandri, som er foragt for mænd.

Hos kvinder kaldes denne frygt for det modsatte køn for gynofobi, som er en irrationel frygt for kvinder.

Både mænd og kvinder kan have androfobi, som er en frygt for mænd. Ligeledes kan både mænd og kvinder også have gynofobi, som er en frygt for kvinder.

Disse fobier er ikke begrænset til et bestemt køn og kan påvirke enhver person, uanset deres køn.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du oplever disse eller andre fobier, kan professionel hjælp, såsom terapi, være meget effektiv.

Hvad er symptomer på androfobi?

Symptomerne på androfobi kan variere fra person til person, men kan omfatte:

 • At du ikke føler sig tryg i selskab med mænd, og du undgår at være i nærheden af dem.
 • Du føler en uoverskuelig og overvældende frygt for mænd.
 • Du har svært ved at koncentrere dig når der er mænd omkring dig, fordi du føler dig utryg.
 • Fysiske symptomer som kvalme, når de er i selskab med mænd.

Hvordan føles androfobi?

Androfobi kan føles meget angstprovokerende og ubehagelig. Du kan føle dig bange og ude af kontrol.

Nogle mennesker kan opleve dette som en overvældende frygt, der kan gøre det svært at tænke eller fokusere på noget andet.

Androfobi kan have en negativ indvirkning på dit daglige liv, og det kan gøre det svært at deltage i sociale aktiviteter eller arbejde.

Vil du bedømme denne side?

Gns. 5 / 5. Antal: 172

Bedøm som den første

Hvordan kan vi forbedre denne side?

Ofte læste fobier

Nomofobi

Nomofobi er en fobi, der defineres som en irrationel frygt for at miste sin mobiltelefon eller for at være uden adgang til den. Ordet nomofobi stammer fra de engelske ord "no mobile phone phobia".

Akrofobi

Akrofobi er en ekstrem eller irrationel frygt for højder. Ordet akrofobi kommer af de græske ord ἄκρος (akros, "øverste, højeste") og φόβος (phobos, "frygt"). Akrofobi bruges ofte til at beskrive en frygt for højder, dvs. højdeskræk.

Autofobi

Autofobi er en angstlidelse, der kan gøre det svært for en person at være alene eller på egen hånd. Ordet autofobi kommer af de græske ord αὐτός (autos), der betyder “selv”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Gamofobi

Gamofobi er en overdreven frygt for ægteskab og forpligtelsen der ligger i dette. Ordet gamofobi kommer af de græske ord γάμος (gamos), der betyder “ægteskab”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt.

Angst.dk » Fobier » Androfobi