Angst for alt

Pantofobi

Pantofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for alt. Fobien er også kendt som en "uspecifik frygt". Ordet pantofobi kommer af de græske ord παντός (pantos), der betyder "alt", og φόβος (phobos), som betyder "frygt".

Forfatter: Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid: 5 min.

Også kendt som:

●Fobi for alt

●Frygt for alt

●Bange for alt

Angst for alt?

Går du og har en ubegrundet angst, hvor du er bange for alt? Så har du muligvis pantofobi. Pantofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for alt.

Det kan være alt fra at gå ud ad døren, at tale med andre, at være alene, at tage på ferie eller at gøre noget helt femte.

Mand med angst kigger ud af vindue
Mand står på klippe.

Om pantofobi

Hvorfor får man pantofobi?

Pantofobi kan skyldes flere forskellige grunde. Her er 3 årsager, det kan være påvirket af:

 • Traume: Et traume kan være en af årsagerne til at udvikle fobien. Dette kan være en livsændrende begivenhed, som man ikke har kunne bearbejde eller fortrænge.

 • Arvelighed: Hvis man har en familiehistorie med angst eller fobier, kan det også være en årsag til, at man selv udvikler fobien.

 • Personlighed: Hvis man har en personlighedstype, som er generelt angst eller bange for ting, kan også være en årsag til, at man udvikler pantofobi.

7 eksempler på situationer, der kan udløse din pantofobi

Da pantofobi er angsten for alt, er der mange forskellige situationer, der kan udløse fobien. Her er blot nogle eksempler.

 1. Der sker en livsændrende begivenhed. Fx et dødsfald i familien, en alvorlig ulykke eller en krig
 2. Når du føler dig ude af kontrol eller føler, at du er i en farlig situation
 3. Du er i et rum med mange mennesker
 4. Du er alene i et rum, en begivenhed eller et offentligt sted med mange mennesker
 5. Du bliver udsat for en fare eller et chok, fx en bilulykke
 6. Du bliver udsat for et overfald eller en voldtægt
 7. Du er alene i et mørkt rum
Flemming Bust

Lider du af pantofobi, ender du nemt med at gå i konstant alarmberedskab – for hvordan skærmer du dig for en angst, der kan udløses af alt? Det er en umulig opgave. Men angsten kan vi gøre noget ved. Er du klar til at tage kontrollen tilbage?

Flemming Bust, Angst.dk

71 96 59 59

Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for alt

 1. Frustration: Du føler dig frustreret, når du kommer i en overvældende situation, hvor din angst fremtræder. Du kan føle, at du ikke kan klare det, og du kan have svært ved at finde ud af, hvad du skal gøre.

 2. Håbløshed: Du kan føle dig håbløs, fordi du ikke ved, hvordan du skal komme ud af bestemte situationer eller af denne angstlidelse.

 3. Vrede: Du kan føle dig vred, fordi du ikke kan kontrollere din angst. Det kan føles som om, at du ikke har kontrol over din egen krop og dine egne følelser.

 4. Skyldfølelse: Du kan føle skyld, fordi du ikke kan kontrollere din angst. Du kan føle, at du burde være i stand til at kontrollere det, og at du burde være i stand til at komme videre.

3 gode råd til at håndtere din pantofobi

 1. Vær tålmodig: Det er vigtigt at huske, at det tager tid at overvinde sin frygt. Der er ingen hurtige løsninger. Vær tålmodig med dig selv, og giv dig selv tid til at vænne dig til de ting, der udløser din frygt.

 2. Lær afslapningsteknikker: Find nogle afslapningsteknikker, der kan hjælpe dig med at få ro på i situationer, hvor du føler din bange og utryg. Nogle af disse teknikker omfatter dyb vejrtrækning, brug af afslappende musik eller visualisering

 3. Søg professionel hjælp: Føler du, at din angst begrænser dig i din hverdag, bør du søge hjælp. En professionel kan hjælpe dig med at identificere årsagerne til din frygt og give dig redskaber til at håndtere den.

Pantofobi symptomer

6 almindelige symptomer på pantofobi

 1. At have en konstant følelse af angst
 2. At opleve en intens frygt, når du står over for noget ukendt
 3. At have en følelse af, at noget ondt vil ske, når du møder noget ukendt
 4. Social isolation
 5. Hjertebanken og åndedrætsbesvær
 6. Kvalme og svimmelhed

Pantofobi behandling

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er pantofobi?

Pantofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for alt. Fobien er også kendt som en “uspecifik frygt”.

Hvad er symptomer på pantofobi?

– At have en konstant følelse af angst
– At opleve en intens frygt, når du står over for noget ukendt
Social isolation
– Fysiske symptomer som hjertebanken, åndedrætsbesvær, kvalme og svimmelhed.

Hvordan føles pantofobi?

Pantofobi kan føles som en meget intens frygt eller angst. Frygten kan både være mild og stærk. Det varierer fra person til person. I nogle tilfælde kan angsten være så stærk, at den forhindrer personer i at forlade deres hjem, ligesom den kan stå i vejen for dagligdags aktiviteter.

Links / Kilder

https://da.wikipedia.org

Denne side handlede om:

Pantofobi: Angst for alt – Overvind den overvældende frygt

Hvad er pantofobi? ⭐ | ✓ Forstå årsager & de alm. pantofobi symptomer. | ✓ Unik angst behandling / Lær at slippe din frygt. → Angst.dk.

Ofte læste fobier

Autofobi

Autofobi er en angstlidelse, der kan gøre det svært for en person at være alene eller på egen hånd. Ordet autofobi kommer af de græske ord αὐτός (autos), der betyder “selv”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Ithyphallofobi

Ithyphallofobi er en angstlidelse, hvor personer oplever en frygt for erigerede penisser. Ordet ithyphallofobi kommer af de græske ord ἰθύς (ithús), som betyder "erigeret", φαλλός (phallós), som betyder "penis" og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Hydrofobi

Ordet "hydrofobi" kommer af de græske ord "hydro" (vand) og "phobos" (frygt). Det menes at være blevet brugt første gang i slutningen af det 18. århundrede. Tilstanden er også undertiden kendt som akvafobi eller akvafobisk lidelse.

Urofobi

Urofobi er frygt for urin eller det at urinere. Ordet urofobi kommer af de græske ord οὐρία (uria), der betyder “urin”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Angst.dk » Fobier » Pantofobi