Angst for bevægelse?
Har du en frygt for fysisk bevægelse? Så har du formentligt kinetofobi.
Kinetofobi er en angstlidelse, som skaber frygt for bevægelse. Det kan både være en frygt for at være meget aktiv, frygt for at styrketræne eller frygt for at bevæge sig i høj hastighed. Ofte er der tale om en kombination af flere af disse ting.
Frygten kan også være forbundet med en fysisk skade, som har resulteret i et fald i kondition eller styrke. Mange personer med kinetofobi frygter desuden bevægelse, fordi de er bange for at pådrage sig en skade.
Om kinetofobi
Hvorfor får man kinetofobi
Kinetofobi kan være forårsaget af en række ting. Vi har her samlet 4 ting, som kan have skabt din frygt for bevægelse:
- En skade: Mange personer med kinetofobi har, eller har haft, en skade som resultat af fysisk aktivitet. Man kan derfor få en frygt for at blive skadet igen, og det kan holde én tilbage fra at være aktiv.
- En dårlig oplevelse: Kinetofobi kan opstå som følge af en ubehagelig eller dårlig oplevelse. Det kan eksempelvis være, at man har tabt en stor sportskonkurrence eller, at man har været vidne til, at nogen er kommet slemt til skade under fysisk aktivitet.
- Genetik: Har andre i din familie angst? Så er der en øget risiko for, at du selv udvikler en angstlidelse såsom kinetofobi.
- Usikkerhed: Nogle personer med kinetofobi er usikre omkring deres fysiske evner, og frygter derfor bevægelse. Det kan eksempelvis være, at man føler, at andre dømmer én, når man dyrker sport.
6 eksempler på situationer, der kan udløse din kinetofobi
- Du skal dyrke en ny sport, som du ikke har prøvet før
- Du skal lave fysiske aktiviteter på din skole eller dit job
- Du oplever smerte i kroppen, når du dyrker sport
- Du læser om en atlet, der er blevet skadet
- Du ser en person falde
- Du vrikker om
Kinetofobi, eller frygten for bevægelse, kan behandles effektivt med forskellige terapeutiske metoder. Det er vigtigt at søge professionel hjælp, hvis kinetofobi påvirker din dagligdag
Flemming Bust, Angst.dk
Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for bevægelse
- Ubehag: Ubehag er en almen følelse for personer med kinetofobi. Det kan eksempelvis vise sig som ubehag, når du dyrker en sport eller skal gå en længere tur.
- Usikkerhed: Mange personer med kinetofobi oplever at være usikre omkring deres fysiske evner, hvordan de ser ud, når de er aktive eller om andre dømmer dem, når de dyrker motion.
- Frygt: Frygt er for de fleste mennesker med kinetofobi et centralt begreb. Det kan blandt andet være frygten for at blive skadet, når man er fysisk aktiv.
- Nervøsitet: Kinetofobi kan skabe en enorm nervøsitet for at skulle bevæge sig.
3 gode råd til at håndtere din kinetofobi
- Gå til genoptræning: De fleste med kinetofobi har, eller har haft, en skade, som er kommet som resultat af fysisk aktivitet. Overkom din frygt for bevægelse og at blive skadet igen, ved at gå til genoptræning hos en fysioterapeut.
- Konfronter din angst: Lad ikke din angst holde dig tilbage fra at leve et aktivt liv. Forsøg dig med at overkomme din frygt ved at overskride dine grænser lige så småt.
- Snak med andre: At sætte ord på din frygt kan være enormt befriende og kan hjælpe dig med at reducere din angst. Føler du angsten begrænser dig i din hverdag, bør du kontakte en professionel.
Angst symptomer
Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.
Katastrofetanker
KatastrofetankerEnsomhed
EnsomhedSuicidal
SuicidalHjertebanken
HjertebankenMundtørhed
MundtørhedSvedige håndflader
Svedige håndfladerScroll til højre
8 almindelige symptomer på kinetofobi
- Du har en irrationel frygt for at blive skadet
- Du får kvalme og hovedpine ved tanken om at dyrke sport
- Du er nervøs for, om andre dømmer dig, når du dyrker motion
- Du forestiller dig scenarier, hvori du bliver skadet
- Du undgår situationer, hvor du skal være meget aktiv
- Du er bange for, at selv de mindste ting kan give dig en skade
- Du får svedeture
- Du oplever at blive træt meget hurtigt
Læs også: Hvad er angst symptomer?
Kinetofobi behandling
Behandling af kinetofobi hos angst.dk følger disse 6 trin
- Afklaring: Du får en dybdegående vurdering af din angst for at træffe beslutninger og dine behov for behandling. Du får også information om, hvad kinetofobi er, og hvordan det kan behandles.
- Mål: Du fastsætter nogle specifikke og realistiske mål for din behandling, som du stræber efter sammen med din terapeut.
- Udfordring: Du lærer at udfordre og ændre de negative tanker og forestillinger, du har om at træffe beslutninger. Du får også værktøjer til at håndtere de fysiske symptomer på angst, såsom vejrtrækning, afspænding og mindfulness.
- Eksponering: Du udsætter dig gradvist for de situationer, der udløser din angst for at træffe beslutninger, så du kan opleve, at du kan håndtere dem. Du får støtte og vejledning fra din terapeut undervejs.
- Vedligeholdelse: Du lærer at fastholde de positive ændringer, du har opnået, og forebygge tilbagefald. Du får også råd til, hvordan du kan håndtere eventuelle fremtidige udfordringer.
- Afslutning: Du evaluerer din behandling og fejrer dine fremskridt. Du får også mulighed for at give feedback til din terapeut og angst.dk
Disse 6 trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din kinetofobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.
Se behandlinger herOfte stillede spørgsmål
Hvad er
Kinetofobi – også kendt som kinesiofobi – er en irrationel frygt for bevægelse.
Personer med denne fobi er altså bange for at være fysisk aktive.
For nogle er denne frygt begrænset til en eller flere bestemte sportsgrene, mens den for andre omfatter fysisk bevægelse af al slags.
Hvad er symptomer på
Symptomerne på kinetofobi kan variere fra person til person.
Mange vil dog opleve at blive nervøse og bekymrede for at være aktiv, og nogle vil endda få svedeture og kvalme ved tanken om at blive skadet af bevægelse.
Hvordan føles ?
For mange føles kinetofobi som en konstant frygt for bevægelse.
Frygten kan forekomme ved alt fra at gå rundt i sit hjem til at skulle dyrke sport i skolen.
Det kan være en enorm ubehagelig følelse, og det kan sætte begrænsninger for éns hverdag.