Angst for kræft?
Går du og har en ubegrundet frygt og for at blive ramt af en kræftsygdom?
Så er det sandsynligt, at du har cancerofobi.
Mennesker, der lider af cancerofobi, er bange for, at de selv eller deres pårørende vil få kræft. De kan have en overvældende frygt for at dø af kræft.
Det kan også ramme folk, der tidligere har haft kræft, som kan være bange for at få kræft igen.
Cancerofobi kan påvirke en persons evne til at fungere normalt i hverdagen.
Om cancerofobi
Hvorfor får man cancerofobi?
Cancerofobi kan skyldes flere forskellige grunde. Her er fire eksempler:
- Traumer: Nogle mennesker kan være bange for kræft, fordi de har oplevet, at en af deres nære pårørende har haft kræft eller er død af kræft.
- Arvelighed: Hvis man har en familiehistorie med kræft, kan man være bange for, at det ligger i generne, og at man derfor selv udvikler sygdommen.
- Generel angst: Hvis du lider af en anden form for angst, kan dette også øge din risiko for at få cancerofobi.
- Påvirkning fra andre: Hvis nogen i din familie eller venner går med en overvældende frygt for at dø af kræft, kan dette være med til at påvirke og forstærke din frygt.
7 eksempler på situationer, der kan udløse din cancerofobi
- At høre andre mennesker snakke om deres egne eller andres oplevelser med kræft
- At en ven eller et familiemedlem får kræft
- At se en reklame for kræftscreening eller kræftens bekæmpelse
- At se en film eller tv-serie, hvor en karakter er syg med kræft
- At læse en artikel eller bog, hvor der beskrives en kræftdiagnose
- At blive undersøgt af en læge eller få taget en røntgenundersøgelse
- At føle sig syg og have mistanke om, at man selv har kræft
Vi er alle blevet meget opmærksomme på kræft og symptomer herpå. Det er godt ift. at komme hurtigt til lægen, men den store opmærksomhed kan også skabe så stor frygt for at blive ramt, at det ødelægger din hverdag.
Flemming Bust, Angst.dk
Her er 4 “normale” følelser, der kan være forbundet med cancerofobi
- Bekymring: Du kan have en konstant følelse af bekymring over, om du selv eller nogen i din familie vil blive ramt af kræft.
- Vrede: Du kan føle dig vred og deprimeret over, at kræft findes, og at den kan ramme dig selv eller andre, du holder af.
- Frygt: Du kan have en konstant frygt og angst, som kan være ubegrundet eller overdrevet. Du kan føle en overvældende frygt for at dø af kræft, eller at andre omkring dig bliver syge med kræft.
- Depression: Når du er bange for at dø af kræft, er det normalt at opleve en depression. Depressionen kan komme af, at du føler dig trist, håbløs, fortvivlet og isoleret.
3 gode råd til at håndtere din cancerofobi
- Tal med andre: Det kan være en hjælp at snakke med dine nærmeste. Inddrag dem i dine tanker og følelser. På den måde kan de bedre forstå dig og hjælpe dig i svære situationer. En støttegruppe kan også være en hjælp for nogen. Her kan du tale med andre, der bedre forstår dig, fordi de har det på samme måde.
- Lær at håndtere din angst: Det er en god idé at lære at tackle din angst, så den ikke får lov at styre dit liv. Det kan bl.a. gøres ved at lære afspændingsøvelser, meditation eller andre former for afstresning.
- Søg professionel hjælp: Føler du, at din angst er et problem i hverdagen og kan være svær at tackle? Så kan det være en god idé at søge professionel hjælp. De kan hjælpe dig med at forstå og tackle din frygt.
Angst symptomer
Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.
Scroll til højre
6 almindelige symptomer på cancerofobi
- En ubehagelig eller intens frygt for at få kræft
- En konstant bekymring for at blive syg med kræft, selv om man ikke har nogen symptomer
- Undgåelse af situationer, der kan minde om kræft eller sygdom
- Undgåelse af samtaler, der kan indebære snak om sygdom og kræft
- En følelse af konstant bekymring for ens egen eller andres helbred
- Fysiske symptomer som søvnløshed, koncentrationsbesvær, træthed og hjertebanken.
Læs også: Hvad er angst symptomer?
Cancerofobi behandling
Behandling af cancerofobi hos angst.dk følger disse 6 trin
- Afklaring: Du får en grundig vurdering af din angst og dine behov for behandling. Du får også information om, hvad cancerofobi er, og hvordan det kan behandles.
- Mål: Du sætter dig nogle konkrete og realistiske mål for din behandling, som du arbejder hen imod sammen med din terapeut.
- Udfordring: Du lærer at udfordre og ændre de negative tanker og forestillinger, du har om kræft og sygdom. Du får også redskaber til at håndtere de fysiske symptomer på angst, såsom vejrtrækning, afspænding og mindfulness.
- Eksponering: Du udsætter dig gradvist for de situationer, der udløser din angst, så du kan erfare, at du kan håndtere dem. Du får støtte og vejledning fra din terapeut undervejs.
- Vedligeholdelse: Du lærer at fastholde de positive ændringer, du har opnået, og forebygge tilbagefald. Du får også råd til, hvordan du kan håndtere eventuelle fremtidige udfordringer.
- Afslutning: Du evaluerer din behandling og fejrer dine resultater. Du får også mulighed for at give feedback til din terapeut og angst.dk.
Disse 6i trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din cancerofobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.
Se behandlinger herOfte stillede spørgsmål
Hvad er cancerofobi?
Cancerofobi er en intensiv frygt for at have kræft eller komme til at lide af en kræftsygdom.
Det er en form for angstlidelse, som kan påvirke ens evne til at fungere normalt i hverdagen.
Nogle af de situationer, der kan udløse cancerofobi, er at høre om andres oplevelser med kræft, at se en reklame for kræftscreening, eller at føle sig syg og have mistanke om, at man selv har kræft.
Der er flere måder at håndtere cancerofobi på, såsom at søge professionel hjælp, at tale med nogen, man stoler på, eller at lære nogle afslapnings- og coping-teknikker.
Cancerofobi også kaldes carcinofobi, som er et andet græsk ord for kræft.
Hvad er symptomer på cancerofobi?
Cancerofobi er en intens og irrationel frygt for at have eller få kræft. Det er en form for angstlidelse, som kan påvirke ens livskvalitet og daglige funktion.
Nogle af de symptomer, som personer med cancerofobi kan opleve, er:
- En konstant eller tilbagevendende bekymring over, om man har kræft, selvom der ikke er nogen medicinsk grund til det.
- En overdreven opmærksomhed på ens krop og helbred, som kan føre til hyppige selvundersøgelser, lægebesøg, eller krav om unødvendige tests.
- En undgåelse af situationer, der kan minde om kræft eller sygdom, såsom at høre om andres oplevelser, se reklamer for kræftscreening, eller læse om kræft i medierne.
- En forstærket reaktion på fysiske symptomer, som kan være harmløse eller forårsaget af andre årsager, såsom stress, træthed, eller aldring. Disse symptomer kan fortolkes som tegn på kræft og udløse panik, angst, eller depression.
- Fysiske symptomer relateret til angst, såsom hjertebanken, åndenød, svedeture, svimmelhed, kvalme, eller opkast.
Hvordan føles cancerofobi?
Cancerofobi er en form for angstlidelse, som kan give mange ubehagelige fysiske og psykiske symptomer. Nogle af de måder, som cancerofobi kan føles på, er:
- En konstant eller tilbagevendende bekymring over, om man har kræft, selvom der ikke er nogen medicinsk grund til det.
- En overdreven opmærksomhed på ens krop og helbred, som kan føre til hyppige selvundersøgelser, lægebesøg, eller krav om unødvendige tests.
- En undgåelse af situationer, der kan minde om kræft eller sygdom, såsom at høre om andres oplevelser, se reklamer for kræftscreening, eller læse om kræft i medierne.
- En forstærket reaktion på fysiske symptomer, som kan være harmløse eller forårsaget af andre årsager, såsom stress, træthed, eller aldring. Disse symptomer kan fortolkes som tegn på kræft og udløse panik, angst, eller depression.
- Fysiske symptomer relateret til angst, såsom hjertebanken, åndenød, svedeture, svimmelhed, kvalme, eller opkast.