Angst for edderkopper

Araknofobi

Araknofobi er en frygt for edderkopper, som kan føre til undgåelse af alle leddyr. Ordet "araknofobi" stammer fra græsk: ἀράχνη (aráchnē), der betyder "edderkop", og φόβος (phóbos), der betyder "frygt".

Forfatter: Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid: 5 min.

Også kendt som:

●Edderkoppeskræk

●Fobi for edderkopper

●Frygt for edderkopper

●Bange for edderkopper

●Skræk for edderkopper

Bange for edderkopper?

Er du bange for edderkopper? I så fald lider du måske af araknofobi, som er en frygt for edderkopper.

Denne fobi for edderkopper kan være ret invaliderende og kan forhindre mennesker i at gå udenfor eller endda gå ind i et rum, hvis de tror, at der kan være en edderkop til stede.

Frygt for edderkopper i Danmark er dog helt ubegrundet, da der ikke findes farlige edderkoppearter i den danske natur.

Tegneserie edderkop sidder i sit spindelvæv.
Kvinde der er bange for edderkopper holder en i hånden.

Om araknofobi

Hvorfor får man araknofobi?

Araknofobi er ofte en arvelig disposition. Hvis en af ​​dine forældre eller bedsteforældre havde araknofobi, er det mere sandsynligt, at du også vil have det.

Frygten kan også udvikle sig, hvis du har haft en traumatisk oplevelse med edderkopper eller andre krybdyr.

Nogle mennesker udvikler araknofobi, fordi de har set for mange film eller tv-programmer, der viser edderkopper, der er farlige og skræmmende.

6 eksempler på situationer der kan udløse din araknofobi

 1. At se en edderkop kravle over gulvet
 2. At finde en edderkop i din seng
 3. At have en edderkop kravle over din krop
 4. At blive bidt af en edderkop
 5. At se en edderkop spinde et net
 6. At se en film med edderkopper i
Flemming Bust

Rigtig mange danskere lider af araknofobi eller “angst for edderkopper.” Men har du egentlig overvejet hvorfor du er bange for de små kryb?

Flemming Bust, Angst.dk

71 96 59 59

Her er 4 “normale” følelser der kan være forbundet med angst for edderkopper

 • Rædsel: Dette er den mest almindelige følelse forbundet med araknofobi. Rædsel er en intens følelse af frygt eller ubehag, der kan indebære både fysiske og psykiske reaktioner. Nogle mennesker med araknofobi kan opleve hjertebanken, svimmelhed, kvalme, åndedrætsbesvær, øget svedtendens og hyperventilering.

 • Angst: Når en edderkop er i nærheden eller man blot tænker på edderkopper, kan mange mennesker med araknofobi føle en ubehagelig og intens følelse af angst. For nogle kan denne følelse blive så intens, at de føler deres liv er i fare.

 • Vrede: Nogle mennesker med araknofobi kan føle en intens følelse af vrede eller raseri, når de ser en edderkop. De kan have lyst til at slå, sparke eller kaste ting efter edderkoppen for at få den væk fra sig.

 • Panik: Nogle mennesker med araknofobi kan opleve en pludselig og intens følelse af panik, når de ser en edderkop. De kan føle sig helt overvældede og kan have svært ved at tænke klart eller bevæge sig.

5 gode råd til araknofobi

 1. Søg professionel hjælp: Hvis du lider af araknofobi, kan det være svært at komme af med din frygt selv. Søg derfor professionel hjælp hos en psykolog eller psykoterapeut, der kan hjælpe dig med at komme af med din frygt.

 2. Lær mere om edderkopper: En af grundene til, at folk er bange for edderkopper, er fordi de ikke ved så meget om dem. Lær derfor mere om edderkopper, så du kan se, at de ikke er farlige. Læs bøger og se videoer om edderkopper, så du kan lære mere om dem.

 3. Eksponer dig selv: Hvis du ofte ser edderkopper, kan det være en god idé at eksponere dig selv. Det betyder, at du gradvist bliver vant til at se edderkopper, så din frygt for dem bliver mindre. Start med at se billeder af edderkopper på nettet eller i bøger. Gradvis kan du så begynde at se edderkopper i virkeligheden.

 4. Gør noget, du nyder: Forsøg at gøre noget, du nyder, når du føler dig bange for edderkopper. Det kan for eksempel være at læse en god bog, se en film eller gå en tur i naturen. Gør noget, der får dig til at føle dig afslappet og tryg.

 5. Tal med andre: Tal med andre, der også er bange for edderkopper. Det kan hjælpe dig med at føle dig mindre alene og hjælpe dig med at forstå, hvordan andre håndterer deres frygt. Du kan for eksempel tale med en ven eller familie, eller du kan deltage i en gruppe for mennesker, der er bange for edderkopper.

Araknofobi symptomer

10 almindelige araknofobi symptomer

De mest almindelige symptomer på araknofobi er:

 1. Øjenkontakt med edderkopper skræmmer dig
 2. Du har et ubehageligt eller fysisk ubehag, når du tænker på edderkopper
 3. Du er bange for at se edderkopper selv i billeder eller på tv
 4. Du undgår steder, hvor der er en risiko for at se edderkopper
 5. Du undgår at gå udenfor, hvis du ved, at der er edderkopper omkring
 6. Du tjekker ofte, om der er edderkopper i dit hjem
 7. Du har svært ved at sove, fordi du er bange for, at der vil komme en edderkop på dig
 8. Du har svært ved at koncentrere dig, når du tænker på edderkopper
 9. Du har en intens følelse af vrede eller raseri, når du ser edderkopper
 10. Du har en følelse af, at du er helt magtesløs over for edderkopper

Araknofobi behandling

3 fordele ved en effektiv araknofobi behandling hos angst.dk

De 3 fordele ved en effektiv araknofobi behandling hos angst.dk

 1. Hos angst.dk kan vi hjælpe dig med, at komme din edderkoppeskræk til livs.
 2. Vores individuelle mentaltræningsprogram er en effektiv behandlingsform, der sigter mod at skabe tryghed ved at ændre de negative tanker og forestillinger, der er forbundet med angst for edderkopper.
 3. Med vores hjælp kan du skabe mental tryghed og få kontrol over din araknofobi, så du i højere grad kan leve et normalt og aktivt liv.

Araknofobi medicin

Angst medicin kurerer ikke årsagen til din angst

Medicin kan lindre symptomer på angst, men medicin kan ikke kurere årsagen.

Medicin vil derfor altid være behandling af dine symptomer – men ikke årsagen til din angst!

Derimod findes der effektive terapeutiske behandlinger, som kan hjælpe dig med, at behandle årsagen – og derved komme af med din angst.

Det betyder dog ikke, at medicin mod angst – for nogen – kan være en ok midlertidlig løsning.

Tal altid med lægen om brugen af medicin.

En angstbehandling hos angst.dk er medicinfri og kan sagtens foregå i samarbejde med din læge – hvis du tager medicin.

Angst test

Du kan med fordel tage vores angst test, hvis du oplever angst. Den måler på sværhedsgraden af den angst du måtte opleve.

Husk på, at uanset hvor meget angst du måtte opleve – behøver det ikke være sådan.

Tag vores angsttest her.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er araknofobi?

Araknofobi er en intens og irrationel frygt for edderkopper og andre leddyr som f.eks. skorpioner, flåter, mider og krabber. Personer med denne fobi kan opleve angst bare ved tanken om edderkopper eller ved at komme i kontakt med dem.

I nogle tilfælde kan frygten være så alvorlig, at den forstyrrer de daglige aktiviteter.

At være bange for edderkopper er en af de mest almindelige fobier i verden. Det anslås, at mellem 3 og 6 % af verdens befolkning lider af denne lidelse.

Kvinder er mere tilbøjelige til at blive ramt end mænd, og man mener, at frygten for edderkopper kan være mere almindelig hos børn end hos voksne.

Læs mere om angst for edderkopper (araknofobi) her.

Hvad er symptomerne på araknofobi?

Symptomerne på araknofobi kan variere fra person til person. De kan variere fra let angst og undgåelse af edderkopper til et komplet panikanfald, når man konfronteres med en edderkop.

Symptomerne kan også omfatte:

– Øget hjertefrekvens
– Svedtendens
– Svimmelhed
– Åndenød
– Kvalme
– Rysten

Læs 10 almindelige araknofobi symptomer her.

Links / Kilder

https://da.wikipedia.org

Tør du se filmen?

Denne side handlede om:

Araknofobi: Bange for edderkopper? → Få hjælp hos Angst.dk

Hvad er araknofobi? ⭐ | ✓ Forstå årsager & de alm. araknofobi symptomer. | ✓ Unik angst behandling / Lær at slippe din frygt. → Angst.dk

Ofte læste fobier

Arachibutyrofobi

Arachibutyrofobi er en fobi, der beskriver en frygt for peanutbutter og lignende madvarer der kan sætte sig fast i ganen. Ordet arachibutyrofobi kommer af de græske ord ἀράχ (arachi), der betyder “jordnød”, og βουτυρός (butyros), som betyder “smør”, og φόβος (phobos),som betyder “frygt”.

Atefobi

Atefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for ruiner. Ordet atefobi kommer fra de græske ord Ἄτη (ate), som betyder 'ruin' og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Somnifobi

Somnifobi er en angstlidelse, hvor personer oplever at være bange for at sove. Ordet somnifobi kommer af de græske ord ύπνος (somnus), der betyder “søvn”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Eisoptrofobi

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Ordet eisoptrofobi kommer af de græske ord εἰς (eis), som betyder “ind”, φτερόν (pteron), som betyder “spejl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”

Angst.dk » Fobier » Araknofobi