Angst for spejle

Eisoptrofobi

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Ordet eisoptrofobi kommer af de græske ord εἰς (eis), som betyder “ind”, φτερόν (pteron), som betyder “spejl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”

Også kendt som:

Bange for spejle

Fobi for spejle

Frygt for spejle

Photo of author

Forfatter:

Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid:

5 min.

Indholdsfortegnelse

Angst for spejle og dit eget spejlbillede?

Oplever du at være bange for at kigge dig selv spejlet? Så er det sandsynligt, at du lider af eisoptrofobi.

Eisoptrofobi er ofte forbundet med selvværdsproblemer, og det kan være meget invaliderende for personer, der lider af fobien. Det kan være svært at håndtere, og det kan forhindre dig i at føle dig tryg og komfortabel i dine omgivelser.

Situationer, som at se et billede af sig selv eller at se sig selv i en video, kan også udløse fobien.

Mand med angst kigger ud af vindue
Mand står på klippe.

Om eisoptrofobi

Hvorfor får man eisoptrofobi?

Der er ingen klar årsag til, hvorfor nogle får eisoptrofobi. Her er tre eksempler på, hvad det kan skyldes:

 • Selvværdsproblemer: Eisoptrofobi kan blive påvirket af selvværdsproblemer og negative tanker om ens egen udseende.
 • Traume: Det kan skyldes et traume fra barndommen, der har sat sig fast. Hvis du fx engang er blevet mobbet med dit udseende, kan det være med til at forårsage fobien.
 • Genetisk disposition: Fobien kan være arvelig og være forårsaget af en genetisk disposition. Har du et familiemedlem, der lider af en fobi, har du større risiko for selv at udvikle en.

5 eksempler på situationer der kan udløse din eisoptrofobi

 1. At gå forbi et spejl hvor du ser dig selv
 2. At se dig selv i en video
 3. At se dig selv på et billede
 4. At skulle vaske hænder og ikke kan undgå at se dig selv i spejlet
 5. At se dig selv på en skærm på grund af genskær, fx en computer eller et tv
Flemming Bust er angst ekspert.

I vores samfund er der et stadigt større forventningspres ift. udseende. At lide af eisoptrofobi og kæmpe med sit selvværd er en tung byrde, hvor man kan blive bange for, ikke at blive taget alvorligt.

Flemming Bust, Angst.dk

Her er 3 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for spejle og dit eget spejlbillede

 1. Usikkerhed: En frygt for, at du ikke er god nok, og at andre vil kigge på dig og tænke det samme, som du tænker om dig selv.
 2. Begrænsning: Du kan føle dig begrænset, fordi du er så usikker på dig selv, at du siger nej til sociale arrangementer.
 3. Bekymring: Du kan føle dig bekymret over, om du nogensinde kommer af med din angst, og hvordan det kan ende, hvis du ikke får den under kontrol.

4 gode råd til at håndtere din eisoptrofobi

 1. Snak med andre: Det kan være en god idé at tale med andre, der også har eisoptrofobi. Det kan hjælpe dig med at føle dig mindre alene og give dig nogle gode råd til, hvordan du kan håndtere din frygt.
 2. Konfronter din frygt: Det kan være en god ide at gøre det til en vane at konfrontere din angst. Prøv at gøre det til en daglig rutine at se dig selv i spejlet. Dette kan hjælpe dig med at føle dig mere komfortabel med dit spejlbillede.
 3. Tænk positivt: Prøv at fokusere på de positive ting, som du ser i spejlet. Arbejd med de positive ting, og forsøg at ignorere de negative.
 4. Søg professionel hjælp: Hvis du føler, at din angst er et problem og begrænser dig i hverdagen, så bør du søge professionel hjælp. De kan hjælpe dig med at forstå og tackle din frygt.

Angst symptomer

Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.

Svedige håndflader

Ikon
Svedige håndflader

Perfektionistisk

Ikon
Perfektionistisk

Skubber andre væk

Ikon
Skubber andre væk

Skyldfølelse

Ikon
Skyldfølelse

Tristhed

Ikon
Tristhed

Hukommelsessvigt

Ikon
Hukommelsessvigt

Scroll til højre

8 almindelige symptomer på eisoptrofobi

 1. Undgåelse af spejle og andre refleksioner
 2. En følelse af uro
 3. Rystende hænder
 4. Hyperventilering
 5. Hjertebanken
 6. Svimmelhed
 7. Svedeture
 8. Kvalme

Læs også: Hvad er angst symptomer?

Eisoptrofobi behandling

Behandling af eisoptrofobi hos angst.dk følger disse 6 trin

 1. Afklaring: Du får en grundig vurdering af din angst for spejle og dine behov for behandling. Du får også information om, hvad eisoptrofobi er, og hvordan det kan behandles.
 2. Mål: Du sætter dig nogle konkrete og realistiske mål for din behandling, som du arbejder hen imod sammen med din terapeut.
 3. Udfordring: Du lærer at udfordre og ændre de negative tanker og forestillinger, du har om spejle. Du får også redskaber til at håndtere de fysiske symptomer på angst, såsom vejrtrækning, afspænding og mindfulness.
 4. Eksponering: Du udsætter dig gradvist for de situationer, der udløser din angst for spejle, så du kan erfare, at du kan håndtere dem. Du får støtte og vejledning fra din terapeut undervejs.
 5. Vedligeholdelse: Du lærer at fastholde de positive ændringer, du har opnået, og forebygge tilbagefald. Du får også råd til, hvordan du kan håndtere eventuelle fremtidige udfordringer.
 6. Afslutning: Du evaluerer din behandling og fejrer dine resultater. Du får også mulighed for at give feedback til din terapeut og angst.dk.

Disse 6 trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din eisoptrofobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.

Se behandlinger her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er eisoptrofobi?

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Ordet eisoptrofobi kommer af de græske ord εἰς (eis), som betyder “ind”, φτερόν (pteron), som betyder “spejl”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Personer med eisoptrofobi kan have lavt selvværd, kropsdysmorfi eller et forvrænget selvbillede. De kan også undgå at tage billeder, bruge kameraer eller bære briller.

Eisoptrofobi er en sjælden fobi, men den kan behandles med psykoterapi, eksponeringsterapi eller medicin .

Eisoptrofobi er også kendt som spectrofobi eller catoptrofobi, som begge er relateret til frygten for spejle, men har forskellige betydninger.

Spectrofobi er frygten for spøgelser eller ånder, og troen på, at de kan dukke op i spejle eller andre reflekterende overflader.

Catoptrofobi er frygten for spejle eller ens eget spejlbillede, og følelsen af ubehag eller rædsel, når man ser sig selv i et spejl.

Hvad er symptomer på eisoptrofobi?

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl.

 • Symptomerne kan omfatte:
  • Fysisk ubehag, såsom hjertebanken, svedtendens, åndenød, kvalme og svimmelhed.
  • Psykiske symptomer, såsom angst, depression og panikanfald.
  • Undgåelsesadfærd, hvor man undgår at se sig selv i spejle eller andre reflekterende overflader, eller undgår at tage billeder, bruge kameraer eller bære briller.
  • Selvværdsproblemer, kropsdysmorfi eller et forvrænget selvbillede, hvor man har negative tanker om ens eget udseende1.
 • Eisoptrofobi er en sjælden fobi, men den kan behandles med psykoterapi, eksponeringsterapi eller medicin

Hvordan føles eisoptrofobi?

Eisoptrofobi er en angstlidelse, hvor man er bange for spejle og frygter at se sig selv i et spejl. Eisoptrofobi kan føles som en intens følelse af angst og frygt, der kan udløses af forskellige situationer, hvor man ser sig selv eller andre i spejle eller reflekterende overflader. Nogle af de symptomer, man kan opleve, er:

 • Fysisk ubehag, såsom hjertebanken, svedtendens, åndenød, kvalme og svimmelhed
 • Psykiske symptomer, såsom angst, depression og panikanfald
 • Undgåelsesadfærd, hvor man undgår at se sig selv i spejle eller andre reflekterende overflader, eller undgår at tage billeder, bruge kameraer eller bære briller
 • Selvværdsproblemer, kropsdysmorfi eller et forvrænget selvbillede, hvor man har negative tanker om ens eget udseende

Eisoptrofobi er en sjælden fobi, men den kan behandles med psykoterapi, eksponeringsterapi eller medicin

Vil du bedømme denne side?

Gns. 5 / 5. Antal: 152

Bedøm som den første

Hvordan kan vi forbedre denne side?

Ofte læste fobier

Radiofobi

Radiofobi er for nogle mennesker en stor frygt, der indebærer en angst for stråling. Personer oplever at være ængstelige, bange og utrygge for at blive udsat for stråling, som kan være skadelig for helbredet. Det kan være alt fra røntgenstråler, strålebehandling til stråling fra mobiltelefoner og atomkraftværker.

Entomofobi

Ordene entonom og phobos stammer begge fra græsk, og betyder henholdsvis "insekt" og "frygt". Hvis du lider af entomofobi, er du bange for insekter. Dette kan komme til udtryk ved både store og små insekter.

Panofobi

Panofobi er en angstlidelse, der er kendetegnet ved en intens frygt for det ukendte onde. Denne fobi er også kendt som frygten for alt. Ordet panofobi kommer af de græske ord πᾶν (pan), der betyder “alt”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Atefobi

Atefobi er en angstlidelse, som skaber en irrationel frygt for ruiner. Ordet atefobi kommer fra de græske ord Ἄτη (ate), som betyder 'ruin' og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Angst.dk » Fobier » Eisoptrofobi