Angst for personer der er sammen med det modsatte køn

Heterofobi

Heterofobi er en frygt for heteroseksuelle personer, to mennesker af forskellige køn, der er romantisk sammen. Ordet heterofobi kommer af de græske ord ἕτερος (heteros), der betyder “anden”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Også kendt som:

Bange for personer der er sammen med det modsatte køn

Fobi for personer der er sammen med det modsatte køn

Frygt for personer der er sammen med det modsatte køn

Photo of author

Forfatter:

Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid:

5 min.

Indholdsfortegnelse

Angst for personer, der er sammen med modsatte køn?

Oplever du at væmmes eller føle afsky, når du ser to mennesker af forskellige køn kysse eller være romantiske sammen? Så kan det være, du lider af heterofobi.

Heterofobi opleves oftest af homoseksuelle, biseksuelle og aseksuelle mennesker. Fobien minder på mange måder om homofobi.

Mand med angst kigger ud af vindue
Mand står på klippe.

Om heterofobi

Hvorfor får man heterofobi?

Der kan være forskellige årsager til, at man udvikler heterofobi. Her er 2 bud på, hvad det kan skyldes:

 • Personlighed: Nogen føler sig truet af heteroseksuelle, fordi de har et dårligt selvværd og ikke føler, at de kan konkurrere med dem.
 • Dårlige oplever: Andre mennesker føler sig truet af heteroseksuelle, fordi de har været udsat for diskrimination eller har haft dårlige oplevelser med heteroseksuelle.

5 eksempler på situationer, der kan udløse din heterofobi

 1. At se en film, hvor mennesker af forskellige køn har romantiske og/eller seksuelle forhold
 2. At være sammen med et heteroseksuelt par
 3. At snakke om heteroseksuelle
 4. At se heteroseksuelle par kysse eller røre ved hinanden
 5. At tænke på, hvordan det vil være at have et forhold til en person af modsatte køn
Flemming Bust er angst ekspert.

Folk, der lider af heterofobi føler sig ofte meget alene, misforståede og forkerte, fordi langt størstedelen af mennesker fortsat identificerer sig som heteroseksuelle. Men ingen mennesker er forkerte, og alle fobier kan arbejdes med, så de bliver nemmere at tackle.
Har du motivationen, har vi redskaberne.

Flemming Bust, Angst.dk

Her er 3 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for personer, der er sammen med modsatte køn

 1. Ubehag: Har du heterofobi, er det normalt at føle ubehag, når du ser nogen af samme køn kysse eller være seksuelt sammen.
 2. Frygt: Du kan føle en frygt for at blive set på anderledes, eller at andre ikke kan forstå dine tanker og følelser.
 3. Usikkerhed: Følelsen af usikkerhed over din egen seksualitet og hvad andre synes om den.

4 gode råd til at håndtere din heterofobi

 1. Tal med nogen: Det kan være en god ide at tale med nogen om dine følelser og tanker. Find andre, der også lider eller har lidt af heterofobi. De kan hjælpe med at forstå dig og give råd om, hvordan de selv har håndteret det.
 2. Vær åben: Vær åben omkring din frygt og inddrag andre personer i dine tanker. Tag et skridt ad gangen og prøv at lære at acceptere og håndtere dine følelser. Det er vigtigt at acceptere dine følelser og ikke bebrejde dig selv for dem.
 3. Konfronter din frygt: For at komme din angst til livs, kan det hjælpe at tage skridt til at overvinde den. Prøv at se, om du kan lære nogle heteroseksuelle mennesker at kende, og på den måde få nuanceret dit billede af disse mennesker.
 4. Søg hjælp: Fylder din frygt i din hverdag, og føler du, den begrænser dig? Så snak med en professionel. De kan hjælpe dig med redskaber og teknikker til, hvordan du kommer din angst til livs.

Angst symptomer

Mange sætter netop disse ord, følelser og tanker på deres angst symptomer.

Raseri

Ikon
Raseri

Skælven

Ikon
Skælven

Svedige hænder

Ikon
Svedige hænder

Spændinger i kroppen

Ikon
Spændinger i kroppen

Skyldfølelse

Ikon
Skyldfølelse

Irrationel frygt

Ikon
Irrationel frygt

Scroll til højre

6 almindelige symptomer på heterofobi

 1. Væmmelse ved at se personer, der er sammen med det modsatte køn
 2. Frygt for at være i nærheden af personer, der er sammen med det modsatte køn
 3. Ubehag ved at tale om seksuelle relationer
 4. Hjertebanken
 5. Svimmelhed og kvalme
 6. Svedige og rystende hænder

Læs også: Hvad er angst symptomer?

Heterofobi behandling

Behandling af heterofobi hos angst.dk følger disse 6 trin

 1. Afklaring: Du får en grundig vurdering af din angst for personer med forskellige seksuelle orienteringer og dine behov for behandling. Du får også information om, hvad heterofobi er, og hvordan det kan behandles.
 2. Mål: Du sætter dig nogle konkrete og realistiske mål for din behandling, som du arbejder hen imod sammen med din terapeut.
 3. Udfordring: Du lærer at udfordre og ændre de negative tanker og holdninger, du har om personer med forskellige seksuelle orienteringer. Du får også redskaber til at håndtere de sociale og følelsesmæssige symptomer på angst, såsom kommunikation, selvværd og empati.
 4. Eksponering: Du udsætter dig gradvist for de situationer, der udløser din angst for personer med forskellige seksuelle orienteringer, så du kan erfare, at du kan omgås dem. Du får støtte og vejledning fra din terapeut undervejs.
 5. Vedligeholdelse: Du lærer at fastholde de positive ændringer, du har opnået, og respektere andres seksualitet. Du får også råd til, hvordan du kan håndtere eventuelle fremtidige konflikter.
 6. Afslutning: Du evaluerer din behandling og fejrer dine resultater. Du får også mulighed for at give feedback til din terapeut og angst.dk.

Disse 6 trin sigter mod at give dig en dybere forståelse og bedre håndteringsstrategier for din heterofobi, hvilket kan føre til et mere opfyldt og angstfrit liv.

Se behandlinger her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er heterofobi?

Heterofobi er en frygt for heteroseksuelle personer, det vil sige, to mennesker af forskellige køn, der er romantisk sammen. Ordet heterofobi kommer af de græske ord ἕτερος (heteros), der betyder “anden”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Heterofobi opleves oftest af homoseksuelle, biseksuelle og aseksuelle mennesker. Fobien minder på mange måder om homofobi. Der kan være forskellige årsager til, at man udvikler heterofobi.

Her er 2 bud på, hvad det kan skyldes:

 1. Personlighed: Nogen føler sig truet af heteroseksuelle, fordi de har et dårligt selvværd og ikke føler, at de kan konkurrere med dem.
 2. Dårlige oplevelser: Andre mennesker føler sig truet af heteroseksuelle, fordi de har været udsat for diskrimination eller har haft dårlige oplevelser med heteroseksuelle.

Folk, der lider af heterofobi føler sig ofte meget alene, misforståede og forkerte, fordi langt størstedelen af mennesker fortsat identificerer sig som heteroseksuelle. Men ingen mennesker er forkerte, og alle fobier kan arbejdes med, så de bliver nemmere at tackle.

Hvad er symptomer på heterofobi?

Symptomerne på heterofobi kan variere fra person til person, men de mest almindelige symptomer er:

 • Væmmelse ved at se personer, der er sammen med det modsatte køn
 • Frygt for at være i nærheden af personer, der er sammen med det modsatte køn
 • Fysiske symptomer som hjertebanken, svimmelhed, kvalme, svedige og rystende hænder

Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Det er muligt at arbejde med disse følelser og lære at håndtere dem.

Hvordan føles heterofobi?

Heterofobi kan føles som en intens følelse af angst og frygt. Det kan også føles som en uimodståelig trang til at undgå situationer, der involverer personer, der er sammen med det modsatte køn. Disse følelser kan være overvældende og kan påvirke en persons daglige liv og interaktioner. 

Her er 3 “normale” følelser, der kan være forbundet med angst for personer, der er sammen med modsatte køn:

 • Ubehag: Har du heterofobi, er det normalt at føle ubehag, når du ser nogen af samme køn kysse eller være seksuelt sammen.
 • Frygt: Du kan føle en frygt for at blive set på anderledes, eller at andre ikke kan forstå dine tanker og følelser.
 • Usikkerhed: Følelsen af usikkerhed over din egen seksualitet og hvad andre synes om den.

Det er vigtigt at huske, at hvis du eller nogen, du kender, oplever disse følelser, er der hjælp at hente

Vil du bedømme denne side?

Gns. 5 / 5. Antal: 197

Bedøm som den første

Hvordan kan vi forbedre denne side?

Ofte læste fobier

Kynofobi

Kynofobi er en fobi, der er kendetegnet ved en intens frygt for hundegalskab. Ordet kynofobi kommer af de græske ord κυνός (kyon), som betyder “hund”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Mysofobi

Mysofobi er en angstlidelse med en intens frygt for snavs eller bakterier. Ordet mysofobi kommer af de græske ord μύσος (musos), som betyder "forbrydelse, besmittelse, urenhed", og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Algofobi

Algofobi er frygt for smerte, både fysiske og psykiske smerter. Ordet algofobi kommer af de græske ord ἄλγος (algos), der betyder “smerte”, og φόβος (phobos), som betyder “frygt”.

Demofobi

Demofobi er en frygt for forsamlinger. Ordet demofobi kommer af de græske ord δῆμος (dêmos), der betyder “mennesker”, og φόβος (phobos),som betyder “frygt”.

Angst.dk » Fobier » Heterofobi