Neuroplasticitet

Neuroplasticitet kommer af de græske ord "neuron", der betyder "nerve", og "plastos", der betyder "formbar". Det blev første gang brugt i begyndelsen af 1900-tallet af forskere, der undersøgte, hvordan hjernen ændrer sig efter skader.

Photo of author

Forfatter:

Flemming Bust

Opdateret:

Læsetid:

1 min.

Indholdsfortegnelse

Hjernen kan trænes hele livet

Neuroplasticitet er hjernens evne til at reorganisere hjernecellerne ved at danne nye neurale forbindelser gennem mentaltræning. Processen sker helt automatisk gennem hele livet. Det er den måde, hjernen tilpasser sig nye oplevelser, lærer nye oplysninger og reparerer sig selv efter skader. Det fantastiske er, at du også selv kan skabe neuroplasticitet gennem træning.

En neurotransmitter er ekstremt små kemiske molekyler.
Slip din angst

Mens man tidligere troede, at hjernen var et statisk organ, har neuroplasticitet vist os, at hjernen ændrer sig konstant som reaktion på vores tanker, følelser og oplevelser. Det betyder, at vi hele livet har mulighed for at træne vores hjerne.

Neuroplasticitet forekommer på alle niveauer i hjernen – fra hjernebarken (det yderste lag af hjernen) til hippocampus (et vigtigt område for hukommelse og indlæring). De ændringer der opstår som følge af neuroplasticitet, kan være enten positive eller negative.

Positive ændringer som følge af neuroplasticitet omfatter ting som at lære en ny færdighed, at komme sig efter et slagtilfælde eller en skade og at håndtere kroniske smerter. På den anden side kan negative ændringer omfatte ting som afhængighed, depression og angst.

Mentaltræning, mindfuldness og neuroplasticitet

Mentaltræning og neuroplasticitet går hånd i hånd. Ved regelmæssigt at praktisere mentaltræning, meditation og mindfulness kan du ændre din hjernes struktur og funktion, så du kommer i balance igen.

Man kan helt enkelt sige, at metoden til at opnå trivsel og balance gennem mentaltræning kun kan lade sig gør fordi hjernen er formbar.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er neuroplasticitet

Neuroplasticitet er hjernens evne til at reorganisere hjernecellerne ved at danne nye neurale forbindelser gennem mentaltræning.

Vil du bedømme denne side?

Gns. 5 / 5. Antal: 183

Bedøm som den første

Hvordan kan vi forbedre denne side?

Angst.dk » Artikler » Neuroplasticitet